YKS = ( AYT, TYT) Üniversite Adaylarına veya Anadolu Lisesi Adaylarına Önemli yararlı bilgiler Haberler (tıklayınız)
8.sınıf ORTAK Test Sınavları LGS (Haziran)bültenini okumak icin[tıklayınız]ANADOLU Lisesi adaylarına Öğretmen Kemal Türkeli Lise Adayları içinYazdı veya derledi
ÜNİVERSİTE Adaylarına AYT-TYT önemli haberler bilgiler bültenini, okumak için [tıklayınız]
Öğretmen KEMAL Türkeli yazdı veya derledi
KEMALTürkeli : Matematik Öğretmeni yazar Marmara Ü.
Matematik, Geometri Fizik IQ : TYT, AYT, YÖS; LGS ,Takviye Online veya Evinizde
Özel Ders Öğretmeni Kitap yazarı yeni baskı öncesi Kitap düzeltmeni
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Elektronik Yük.Müh(İTÜ Gümüşsuyu yerleşkesi) Bahçelievler istanbul
2019-YKS (TYT, AYT, YDT) Temel Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları 2019 TYT AYT YDT Soruları Cevapları (tıklayınız)
************************************************************************* 2020 yılında ÖSYM tarafından uygulanacak olan sınavlara ilişkin ‘2020 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ (tıklayınız) YKS TYT AYT 2020 Sınav Tarihi (tıklayınız)
Üniversitelerin Araştırma Performansları 33 Kritere göre değerlendirildi ve sıralandılar.
Araştırma üniversitelerinin performans sıralaması açıklandı . (tıklayınız)
performansı en yüksek 5 üniversite ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi şeklinde sıralandı.
******************************************************************************** YÖK'ü izleyip Başarısını ölçen bir Kuruluş var mı? (tıklayınız) ********
Öğrencilerin TYT , AYT girme özgürlüğü var ama ücretsiz önemli Fakülteleri kazanma olasılıkları çok düşük.
Acele İNSAN KAYNAKLARI Bakanlığı kurulmalı ve Adaylara gerçekçi bilgilerle tercihlerinde yardımcı
olmaya çalışmalı.
Üniversite Adayı : Üniversite , Fakülte Seçerken Tavsiyeler, Tercih Nasıl yapmalı ?(tıklayınız)
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) 2019 sona erdi. (tıklayınız) 2 milyon 24 bin 596 adayın başvuru yaptığı YKS'nin ikinci oturumu 2019 AYT, saat 10.15'te başladı ve 180 dakika sürdü.
”Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu ise, “Matematik sınavındaki sorular, işlem ağırlığından çok mantık yürütmeye dayalı sorulardı. Matematikte ‘yeni nesil’ diye tabir ettiğimiz sorulara ağırlık verildiği gözlenmiştir. Geometri soruları ise gerçek hayatla ilişkilendirilerek görsel zekâya ve temel bilgilere dayalı sorulardı. Bu bağlamda muhakeme becerisi yüksek ve işlem bilgisine hâkim öğrenciler sınavdan başarıyla çıkabilir” dedi.
Kemal Hoca 2017 - 2018 Eğitim Döneminin Tüm Öğrenciler için Başarılı geçmesini diler.
2019-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanacak olan 2019-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) adaylarının sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlandı açıklandı.(tıklayınız)
TYT ve AYT’ye girecek üniversite adaylarına uzmanlardan uyarılar(tıklayınız) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran’da, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 16 Haziran’da yapılacak.
YKS'de her Matematik sorusu ciddiye alınmalıdır. Bunun dışındaki bazı hatalar aritmetiksel işlem hatalarıdır. Bu da genellikle hızlı çözme isteğinden kaynaklanır. Geometri dersi bilgi sahibi olmanın yanında görmeyi de gerektiren bir derstir. Bu özelliği kazanmanın yolu ise daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkündür. Soruyu çok çabuk ve anlamadan okumak hatta okumayı üstün körü yapıp çözmeye geçmek geometri testinde hata yapmaya neden olur. Dolayısıyla soru gerekli şekilde okunmalıdır. Sınav taktiği ve stratejisi oluşturulmalı,
ÖSYM'den adaylara 2018 YKS tercih sonuçları açıklandı.(tıklayınız) , (tıklayınız) Tüm üniversitelerde 2018 Yerleştirmede toplamda 180 bin 360 boş kontenjan kaldığını ve doluluk oranının yüzde 82.6 olduğu açıklandı, (tıklayınız) “Devlet üniversitelerinde 2018 YKS ile 131 bin 955 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 84.7 oldu. Vakıf üniversitelerinde doluluk oranı yüzde 75.8 olurken, 37 bin 839 boş kontenjan bulunuyor.
2018 Ek yerleştirme nedir? Ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak? Üniversite kontenjanları yayınlanıp, üniversite tercihleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme işlemleri gerçekleştiriliyor. Ek yerleştirme tarihleri yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra belli oluyor. Merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamıyorlar.
İşte 2018 Üniversite Öğrencilerine burs veren kurumlar ve başvuru
tarihleri(tıklayınız) Burslar, eğitim, yol, yemek, kitap gibi masraflarını karşılamakta zorlanan öğrenciler için her şey demek. Birçok vakıf ve dernek, aylık 650 TL’ye varan burs desteğiyle birlikte öğrencilere sosyal ve kültürel etkinliklere katılım, giyim, staj için danışmanlık hizmeti gibi olanaklar da sunuyor.
Türk Eğitim Vakfı (TEV): Mesleki orta öğretim, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs veren TEV, bugüne kadar 237 bin 586 öğrenciye burs desteğinde bulundu. Başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilerine burs veren TEV, başvuruları 2018 1-30 Eylül tarihleri arasında kabul ediyor.
ÖSYM tarafından 2018 YKS sonuçları açıklandı. Sonuçlara, "sonuc.osym.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek.Sonuç(tıklayınız)
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 30 Haziran ve 1 Temmuz 2018 tarihlerinde uygulanan 2018- YKS 'ye ait değerlendirme işlemleri tamamlandı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın Yabancı Dil Oturumu'nun İngilizce Testi'nde (2018- YKS YDT) yer alan 41 numaralı soru için "C" olarak ilan edilen doğru cevabın "D" olarak düzeltilmesine karar verildi.
Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM 'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecekler.
7 ADAY TAM PUAN ALDI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ( 2018 YKS ) giren adaylardan, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde birer, dilde ise 5 aday 500 puan aldı. ÖSYM tarafından yayımlanan 2018- YKS Sonuçları Ön Değerlendirme Raporu'na göre, TYT'ye başvuran 2 milyon 381 bin 412 adaydan, 2 milyon 260 bin 273'ünün sınavı geçerli sayıldı. Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran 2 milyon 19 bin 564 adaydan 1 milyon 877 bin 568'inin sınavı, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 131 bin 423 adaydan da 109 bin 593'ünün sınavı geçerli kabul edildi. TYT'ye giren adayların yüzde 83,06'sı AYT'ye, yüzde 4,85'i ise YDT oturumlarına katıldı.
2018 YDL DİL İngilizce Üniversitelere Giriş Soruları Cevapları (tıklayınız)
2017 yılı ve öncesine aitKPSS-ALES-YDS-DGS-TUS ve DUS sınavlarının tüm soruları http://www.osym.gov.tradresinde yer alan ‘Geçmiş Yıllardaki Sorular’ sekmesinden erişime açılmıştır.(tıklayınız) Erken Seçimin faydası artmakta
Hafta sonu, 2018 üniversitelere giriş Seçme sınavları var. Sınavda 2 milyon 300 bin aday yarışacak.
Üniversitelere Giriş Sınavında Sorulan Sınav Sorularını Çözmeyi Deneyin inceleyin(tıklayınız) Hayaldi gerçek oldu. Erken Seçimin Bonusu oldu soruların Açıklanması Kemal Hoca (tıklayınız) Üniversitelere Öğrenci Seçme Sınavlarında Sorulmuş TEST Soruları
2018-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır.
Sınavda baraj puanı olarak TYT’de 150 puan, Alan Yeterlilik Sınavı’nda 180 puanın geçilmesi gerekir.
Eşit Ağırlık Puan türünde Belirli Başarı sırası için Doğru Sayıları Örnekleri(tıklayınız)
(tıklayınız)Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek.(tıklayınız)
Sınav günü ve Öncesi için Beslenme için öneriler uyarılar(tıklayınız) Soruyu küçümsemek. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda da hata yapılabilir.
Aday; çabuk olmalıyım hızlı çözmeliyim dediğinde hata yapma oranı artmakta.
-İşlem hatası sıklıkla yapılıyor. Çözemediği soruya geri döndüğünde eski yaptığı işlem üzerinden soruyu çözüp, yaptığı hatayı göremiyor.
-Sorunun tamamını değil de yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri.
-Soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta. Grafik yorumlama sorularında sıklıkla hata yapılabiliyor.
-Birden fazla konuya ait bilgi içeren sorularda adaylar zorlanıyorlar.
-Sık sık denemeler çözmeye çalışın. Yaptığınız denemelerde bilemediğiniz soruyu boş bırakın.
-Hatırlamakta güçlük çektiğiniz ve denemelerde çözemediğiniz konulara göz atın!
-Gün içerisinde düzenli olarak 10- 15 dakika bedensel egzersizlere yer verin.
Uyku düzeninizi oturtmaya çalışın, uyku ve beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmamaya özen gösterin.
-Sınavda daha önceden belirlediğiniz stratejiyi uygulayın. Örneğin denemelerde ilk Matematik testinden soruları yanıtlıyorsanız YKS’ de de Matematik’ten soruları çözerek sınava başlayın. -Turlama Tekniğini uygulayın. Turlama Tekniğini kullandığınızda 1. Turda normal, kolay ve çok kolay soruları çözerek sınavın büyük bir kısmını bitirebilirsiniz. Böylece zaman da kazanmış olursunuz
Her gün bir deneme çözün; denemelerde eksiklerinizi tespit edin ve gerçek sınavın provası olması bakımından denemeleri gerçek Sınav saatlerinde uygulayın. ÖSYM’nin sitesinde yayınladığı geçmiş yılların sorularına (tıklayınız) ve bu yıl ilk kez uygulanacak YKS örnek sorularına göz atmayı unutmayın, bu pratik soru tarzlarını anlamanızı ve Sınav aşinalığınızı arttıracaktır..”
TYT’de (Temel Yeterlilik Testi) mantık ağırlıklı sorular sorulacak. Bu da bilginizden ziyade yorum gücünüzü sınayacaktır. Buna hazırlıklı olmak için hemen her gün deneme çözmelisiniz. Bir gün TYT bir gün AYT şeklinde ilerleyebilirsiniz. TYT denemelerinde çözemediğiniz soruları mutlaka denemeden sonra çözmeye çalışın.
TYT-AYT 2018 BU KONULARDAN KESİN SORU ÇIKACAK! (tıklayınız)
TYT-AYT ORTAK GEOMETRİ KONULARI Doğruda ve üçgende açılar, dik ve özel üçgenler, dik üçgende trigonemetrik bağıntılar, ikizkenar ve eşkenar üçgen, üçgende alanlar, üçgende açıortay bağıntıları, üçgende kenarortay bağıntıları, üçgende eşlik ve benzerlik, üçgende açı-kenar bağıntıları, çokgenler, dörtgenler, yamuk, paralelkenar, eşkenar dörtgen-deltoid, dikdörtgen, çemberde açılar, çemberde uzunluk, daire, prizmalar, pıramitler, küre, koordinat düzlemi ve noktanın analitiği, vektörler-1, doğrunun analitiği, tekrar eden, dönen ve yansıyan şekiller, uzay geometri, dönüşümlerle geometri, trigonometri, çemberın analitiği, genel konik tanımı, parabol, elips, hiperbol. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YKS sınav giriş belgesi sorgulama ekranı: YKS sınav giriş yerleri belli oldu! (tıklayınız) ÖSYM'den yapılan duyuruda, 30 Haziran tarihinde uygulanacak olan 2018-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 1 Temmuz tarihinde uygulanacak olan 2018-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemlerinin tamamlandığı belirtilerek, adayların sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesi'ne ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile edineceklerini bildirildi. Haberimizden ÖSYM AİS YKS sınav giriş yerleri sorgulama ekranına erişebilirsiniz.
“2018-YKS 1. oturum TYT ve 2. oturum AYT için adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır. 2018-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır” denildi.
ÖzDeBir TÜRKİYE GENELİ SON TYT-AYT Denemesine 2,3,4,5 Haziran 2018 katılmak için(tıklayınız) Bu eğitim öğretim döneminin SON TÜRKİYE GENELİ TYT-AYT Denemesi 2,3,4,5 Haziran 2018 tarihlerinde uygulanacaktır.
Seçimler YKS ile aynı tarihe alınınca üniversite öğrencileri için stres yaratan bir durum meydana geldi ve YKS’nin tarihi değişti. (tıklayınız) YÖK’ün açıkladığı yeni tarihe göre YKS’nin 30 Haziran–1 Temmuz tarihlerinde yapılmasına karar verildi. Nedense Seçim 1 Hafta sonraya alınamadı Politikacıların acelesi var.
2018 Haziran YKS =TYT + AYT Üniversite Adaylarına Üniversite Kazandıracak önemli bilgiler KEMAL Hoca derledi yazdı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı ÖSYM'nin internet sitesinden 3 Aralık 2017'de yayımlandı. (tıklayınız) Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor. 2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da yapılacak. ÖSYM Test Sorularının Hangi Konulardan sorulacağını da açıklasın. TYT 9.sınıfa kadar mı örneğin? Başvuruların 2018 1-21 Mart'ta, yapılacağı YKS'nin sonuçları ise 2018 31 Temmuz'da açıklanacak.
ERSAN ERTÜRK ; Her Gün düzenli Sınavlara çalışmayı önemseyin (tıklayınız)
2017 Ekim 12'de YÖK 2018 Üniversitelere Öğrenci Seçmek için yapılacak değişiklikleri açıkladı.(tıklayınız) 9 Kasım 2017deki Sistemdeki Değişiklik Yama için (tıklayınız) 2018 YKS Sınav Tarihleri Başvuru (tıklayınız) YÖK (tıklayınız)üniversiteye giriş için açıkladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bir ayda üçüncü değişikliğe gitti. ÖSYM başkanı soruların değişeceğini söyledi (tıklayınız)YGS-LYS sistemini kaldırmakla övünen YÖK, ilk oturumda soru sayısını 80’den 120’ye çıkarıp, oturumları 2 güne bölerek sistemde başa döndü.(tıklayınız) Birinci oturumun 23 Haziran, ikinci oturumun 24 Haziran’da yapılmasına karar verildi. Değişimin Din Kültürü sorularının azaltılmasına yönelik tepkilerin ardından gelmesi dikkat çekti.
İlk açıklamada 80 soruluk temel Türkçe ve matematik sorularından oluşacağı belirtilen sınava diğer dersler de eklendi. Soru sayısına 5 Coğrafya, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Felsefe ve 5 Tarih olmak üzere toplam 20 Sosyal Bilimler sorusu ile 6 Biyoloji, 7 Fizik ve 7 Kimya olmak üzere toplam 20 Fen Bilimleri sorusu eklenerek 80 olan soru sayısı 120’ye çıkarıldı. Sınav süresi de 135 dakika olarak belirlendi.
Üniversitelere Giriş Her Gün Değişmekte Levent Kırca sürekli değişiklikleri dile getirmiş(tıklayınız)Levent Kırca Değişen Eğitim SistemlerimizEğitim Sistemi değiştiriliyor Sonra Değiştirilen de Değiştiriliyor Amaç bir Öncekinin Hatalarını Azaltmak olarak Açıklanıyor . Değişen Kurallar Daha Az Hatalı sistem için gene Değiştiriliyor. Eğer Yapılan Değişiklikten memnunsanız Seçimde Değiştiren AKP'ye ve Başkanına olumlu OY Vermeyi unutmayın. Eğitimde fırsat eşitliği ve Adalet En çok önemsenen değerler
Bence Acele insan Kaynakları Bakanlığı Kurulmalı KEMAL Hoca Matematik Öğretmeni
YGS=TYT ve YKS=LYS değiştirilmesiyle Heyecan dorukta, adrenalin tavan! Bakalım çocuklarımız bu yıl ne maceralar yaşayacak. Ülkem kafein gibi, şipşak düzenlemeler insanı diri tutuyor!(tıklayınız)
Başkanlık Sisteminden memnun olanlar bakalım Başkanı yine aynı başkanı seçecekler mi? Şipşak değişen Üniversite Giriş sistemini sevdi iseniz Oyunuz değiştiren AKP'ye ve Başkanına olumlu olmalı sanırım.
YÜKSEKÖĞRETİME KURUMLARI SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİ(tıklayınız)
Yök 19.10.2017 tarihinde YKS ile ilgili Ek Bilgi verdi(tıklayınız) YKS 2018, TYT 2018 Adaylarına YÖK'ün Çağrı Merkezi (0850 470 0 965) hizmet verecektir.
LYS= 2018 YKS de Edebiyat soru sayısı 56’dan 24 ‘e düşürülmüş. Olasılık olarak Öğrenci bildiği yerden Sorular çıkarsa hepsini yapabilir veya bilmediği yerlerden sorular çıkarsa hiçbirini yapamaz .
2018 YKS Yükseköğretim Kurumları Sınavı ne zaman yapılacaktır? Sınav, 23-24 Haziran 2018 tarihlerinde yapılacaktır.(tıklayınız)
YKS 2018 Fen Bilimleri Fizik 14 Kimya 13 Biyoloji 13 Toplam 40
İkinci Oturumdaki Testlerin İçeriği ve Soru Sayıları TESTLER Soru Sayısı Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Türk Dili ve Edebiyatı 24 Sosyal Bilimler-1 Tarih -1 10 Coğrafya-1 6 Toplam 40 Sınav sistemi ve adını değiştirmek hobi haline getirilmiş, bu da çocuklarda sınav fobisi yaratmakta
İki sınavın aynı gün yapılmasından vazgeçildi ve ilk aşama sınavın sonuçları açıklanmadan
ertesi gün ikinci aşama sınava girilmesi, aşamalı sınav mantığına aykırıdır.
Bu yeni sistemi kim veya kimler düşündü karar verdi açıklanmadı nedense.
Üniversitelere Öğrenci Seçme LYS Sistemini bir konuşması ile şipşak aniden
kaldırtıp yenisini uygulamaya sokan Başkan Erdoğan ve Partisi yeni sistemden
Memnun olacak Adaylar ve Ailelerinden alacağı oyla kolayca Başkan olacaktır
sanırım.
YKS: 2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır.(tıklayınız) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır. İlk oturumda,(tıklayınız) adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır. (tıklayınız) TYT: Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, (tıklayınız) yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır.(tıklayınız) ÖSYM Başkanı PISA benzeri Soruların sorulacağını açıkladı.(tıklayınız) Bunun örnekleri dünyada seçkin yükseköğretim sistemlerinde mevcuttur. Keşke Site Adreslerini verse.
Ertesi gün (24 Haziran Pazar 2018) sabah ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına paralel sorular esas alınacaktır.
Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın
(TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan
adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır.
Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
Türkçe ve Temel Matematik sonradan eklenen Fen ve Sosyal 120 sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. ilk 9 seneyi mi kapsayacak acaba?
Birinci Oturumun Uygulanması 40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik gibi 120 sorudan oluşan Temel Yeterlilik Testi, Cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Sonradan Soru sayısı 120'ye çıkarıldı FEN ve SOSYAL Testleri de eklendi. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.
Birinci Oturumda Testlerin Ağırlıkları Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50 değişecek sanırım. Temel Matematik testinin ağırlığı %50’de değişecek. TYT 2018 Matematik Konuları : (tıklayınız)
Temel Yeterlilik Testi Puanının Değerlendirilmesi (tıklayınız) Bu test, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. (tıklayınız)
İkinci Oturum (tıklayınız) Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Bu kapsam da, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıdır. İkinci oturum, ertesi Pazar günü sabahı gerçekleştirilecektir. İkinci Oturumun Uygulanması Ertesi Pazar günü sabah gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört Farklı test yer alacaktır. Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir. Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50’dir.
2018 Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin etkisi %40 olacaktır.(tıklayınız) 2018 SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)] 2018 SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)] 2018 EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)] DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)] Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edilecektir. (tıklayınız) YKS 2018 LYS yerine yapılacak Matematik Konuları(tıklayınız)
Okul şampiyonları bile açıkta kaldığında, tek mezunu bile üniversiteye giremeyen okullar olduğunda, başarı çıtası dibe vuran iddialı kentler bulunduğunda, susmaya ve bilgileri saklamaya devam edecek mi?(tıklayınız)
2018 YKS, TYT BELİRSİZLİK ÇOK Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): Çok belirsizlik var. Soru sayıları tam olarak açıklanmadı. Test gruplarında hangi dersten kaçar soru çıkacağı bilinmiyor. Açık uçlu soru olacak mı belli değil. Şimdilik sorulmayacak.
Sınavın tarihi belli değil. En önemli süresi belli değil. Hangi bölüm hangi puan türüyle öğrenci alacak gibi ayrıntılar açıklanmadı. Birinci oturumda soru tarzlarının nasıl olacağı belli değil. Ortak müfredattan muhakeme ve akıl yürütmeyi ölçen sorular olacak denildi. Bu kafaları karıştırdı. Yani birinci oturum YGS tarzı mı, yoksa ALES tarzı mı olacak, yoksa ikisi birlikte mi olacak bilmiyoruz. Bunun netleşmesi için soru örneğinin yayınlanması gerekiyor. Öğrenciler için biraz kötü oldu. Seneye uygulansa sorun olmazdı ama bu sene uygulanması iyi olmadı. Zaman baskısı olacak. Soru sayısı azaltıldı, ama bence bu sorular çok az.
Sabah sınavı iyi geçmeyen öğrencinin morali bozulabilir, diğer sınavlarını etkileyebilir. Ertesi günkü ikinci oturumda, testler ayrı ayrı kitapçıklarda mı dağıtılacak, ayrı oturumlar mı yapılacak bilmiyoruz. Daha önceki sistemde sayısal öğrencileri de sözel testi çözüyordu ve sayısal puanına katkısı oluyordu 0.6 puan kadar. Böylece tıp fakültesine vs. girebiliyorlardı. Şimdi sayısal puanın hesaplanmasına sözelin etkisi olmayacağı için bu yıl sınava girecek sayısal öğrencilerinin şimdiye kadar yaptığı sözel ders çalışmaları boşa gitmiş oldu.
Ayrıca öğrenci bütün testlere giriyordu ve sayısal öğrencisinin eşit ağırlık puanı yüksekse bu alandan tercih yapabiliyordu. Şimdi eğer bütün soruları tek kitapçıkta verir de, 160 soruya 200 dakika verilirse o zaman öğrenci bütün testleri cevaplayamaz.(tıklayınız)
Tarih, felsefe gibi derslerden soru sorulmayacaksa, boşuna mı okutulacak bu dersler? Öğrenci sınav odaklı düşünüyor. Daha ilk günden itibaren öğrenci bizi dinlemiyor, sınavda çıkmayacaksa niye dinleyelim sizi, işimize yaramayacaksa niçin zaman ayıralım diyorlar.
Ne eksiği bulundu yenisi ile bu eksikliklerin Nasıl Giderileceğini daha anlayamadık. Uzmanlar Yeni daha az sorunlu Sınav Sistemini tartışacağına Politikacıların Yeni Sınav Sistemine karar vermesi tartışmalı bir durum bence. Bence YGS Sınavı 11.sınıfın sonunda Haziran ayına alınabilir. Böylece 12. sınıfta öğrenci Haziran ayında yapılacak LYS Sınavına odaklanabilir. Okul Eğitimine Devamsızlık sorunu böylece azaltılabilir sanırım.. Gençlerin Öğrencilerin iş bulma hayata atılma sırasında yaşadıkları Stresi azaltmak için bence YÖK ve MEB'in üstünde İnsan Kaynakları Bakanlığı Acele kurulmalıdır. Kısaca Başkan Erdoğan ve Başkanı olduğu AKP Hükümetinin esas amacını yaşayarak zamanla anlayabileceğiz sanırım. Adaletli Fırsat Eşitliği ile Eğitimden yararlanarak Doktor Mühendis vb olmak zorlaştırılacak sanırım. Belki Osmanlıdaki gibi Beşik Ulemalığına geri dönülecek. 2018 YGS, 2018 LYS tarihleri içerikleri değerlendirilme yöntemleri Aniden değiştiriliyor... Yangından Mal kaçırır gibi Sınav sistemleri niye aniden değiştiriliyor anlayamadım. Üniversite Giriş Sistemi Değiştirilse bile 9. Sınıfa bu yıl başlamış öğrencilere en erken uygulanması gerekir ki Öğrenciler zarar görmesin. Yok Eğer Öğrenciler aniden değiştirecek her sisteme Hazır iseler Öğrencilerimiz süper Bilgili ve süper zeki demektir ki o zaman sınava da gerek yok Kimin Doktor olacağına Kura çekilsin Adaylar arasından problem bitsin Çalışan değil Kurada şanslı olan Doktor olabilsin. Üniversiteye Kura ile Öğrenciler alınsın Öğrenciler eşit kabul edilsin. Ders
çalışmalarına gerek olmasın Şanslı olmaları Yeterli olsun. İşe alırken de Adaylar arasından Kura ile seçilsin kim şanslı ise o işe girebilsin. Geçmiş çalışkanlığı başarıları Öğrencilerin önemli olmasın. Kurada Torpil yapılmaması için çok ciddi tedbirler alınsın. Referandumda Başkanlık Sistemine EVET Diyenler bu ve benzer problemleri onayladılar Başkan Aniden ne isterse o isteği Aniden hızlıca uygulanacak. TEK Başkanlı Türkiyede Mutlu bir yaşam yaşamanızı dilerim.
Prof. Dr. Giray BERBEROĞLU - Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ; sistemi daha iyiye götürmek “eşitlik” ilkesi kapsamında okullar arası farkların azaltılması ve öğretim programlarında üst düzey düşünme süreçlerinin yaygın olarak ele alınmasıyla mümkün. (tıklayınız) Sınav 12 yıllık temel eğitim sürecinde öğrencileri ayrıştırmaya yönelik değil, öğrenmenin gelişimini takip etmeye odaklı olmak durumundadır. Öğrenmenin gelişimini takip etmeden sıralamaya dayalı “seçme” kararlarının verildiği sistemlerin başarılı olması mümkün değil.
Dünyanın en iyi üniversitelerinden ücretsiz dersler bir tık uzakta Tıklayın Online Eğitimlerini inceleyin. (tıklayınız) ABD’den Güney Kore’ye 200 üniversiteden 600 ücretsiz online ders listesi paylaşıldı.(tıklayınız)
2017 YGS LYS Ek Yerleştirme(tıklayınız) ile Üniversite kazananların Listesi açıklandı(tıklayınız) ÖSYM, 2017 LYS Ek yerleştirme sonuçlarını açıkladı.
KYK 2017-2018 yurt başvurusu nasıl yapılır? Yurt başvuru sayfası Hürriyet Ağustos 2017 - (tıklayınız) Üniversiteli gençlerin barınma için öncelikli tercihi olan KYK yurt başvuruları 14 Ağustos 2017 başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olan Kredi ve Yurtlar Kurumu, 2017-2018 yurt başvurusu ile ilgili detayları online sayfası üzerinden paylaştı.(tıklayınız) Başvurular 20 Ağustos'a kadar devam edecek. Peki KYK 2017-2018 yurt başvurusu nasıl yapılır?
e- DEVLET ŞİFRESİ ALINMASI GEREKİYOR (tıklayınız) Başvurular e-Devlet’ten alınacağından, e-Devlet şifresi olmayanların kimliğiyle birlikte PTT şubelerinden bunu alması veya diğer e-Devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olması gerekiyor. e-Devlet’e girerek okul-bölüm bilgilerini kontrol edecek olan öğrenciler hataya rastlaması halinde üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeli. Bilgilerinde yanlışlık olmayanlarsa doğrudan başvurabiliyor.
İstanbul Üniversitesi 'Aramıza Sınav Girmesin' sloganıyla kapılarını açıyor. Tüm üniversite öğrencilerine ve mezunlarına sınavsız okuma fırsatı veriyor.(tıklayınız)
ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi(tıklayınız) Önemli DUYURU (14 Temmuz 2017) (tıklayınız) 2017-ÖSYS ADAYLARININ DİKKATİNE! Puanlar ve Sıralamalar değiştirildi(tıklayınız) 2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (2017-LYS) sonuçları, sınav takviminde ilan edildiği gibi 11 Temmuz 2017 tarihinde ÖSYM’nin internet adresinden açıklanmıştır.
Sınav sonrası yapılan kontrollerde, hiçbir adayın sınav puanlarında bir değişiklik olmamakla birlikte; LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde oluşan hata nedeniyle bazı adayların eğitim durumlarının güncel haliyle hesaba katılmadığı tespit edilmiştir. Buna göre, 2017-ÖSYS Kontenjan Kılavuzunun 6A, 6B ve 6C tablolarında bulunan tür ve alan mezunlarından, 2016-ÖSYS yerleştirmelerinde YGS veya LYS puanı ile bir programa yerleştirilen toplam 75.692 adaydan; LYS yerleştirme puanlarıyla ilgili olarak yapılması gereken OBP kesintisinin 2.413 aday için yapılmamış olduğu, YGS yerleştirme puanları ile ilgili olarak; 6.751 adaydan yapılması gereken OBP kesintisinin yapılmamış olduğu, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunu 23 adaya ise ek puanlarının uygulanmamış olduğu anlaşılmıştır. Sizce bu hatayı Nasıl anladılar? Öğrenciler puanları Yüksek diye itraz etti mi sizce? Bu nedenle, yukarıda belirtilen rakamlardan çakışmalar hariç 7.084 adayın yerleştirme puanları yeniden hesaplanmış, buna bağlı olarak tüm adayların başarı sıralamaları yeniden güncellenmiştir. Bu güncellemeler sonucunda, puan kesintisi yapılan adaylar hariç, adayların puanlarında bir değişiklik olmamasına rağmen başarı sıralamalarında genel olarak yukarı yönde bir değişiklik gerçekleşmiştir.
Sonuçlar, 14.07.2017 tarihinde saat 19:12 itibariyle tüm adayların erişimine açılmıştır. Tüm adayların, puan ve sıralamalarını kontrol etmeleri ve son güncellenen sonuçları kullanmaları gerekmektedir.
Bu hatadan dolayı kamuoyundan özür diler, yeni EN SON geçerli olan sonuçları tüm ilgililerin dikkatine saygıyla sunarız. Hayret ÖSYM Hatasından dolayı Adaylardan Velilerden Özür dilemiş. istifa eden bir sorumlu var mı acaba? Dilerim yeni Hatalar yüzünden sonuçlar değişmez.
ÖSYM, 1.5 milyon adayın merakla beklediği 2017 LYS sonuçlarını açıkladı (tıklayınız) adaylar, sıralamalarını ve puanlarını ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenecek. 2017-LYS Sonuçları (YGS ve Yerleştirme Puanları Dahil) Sıra Üniversite, Fakülte tercihine geldi. 2017 Puanlar için(tıklayınız) 2017-LYS Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler için (tıklayınız) 2017 LYS 'de Sıfır çekenlerin sayısı açıklanmadı(tıklayınız)
80 soruluk 2017 Matematik sınavına giren toplam 814 bin 421 adayın ortalama doğru yaptığı soru sayısı 15,68 oldu.
2017 LYS-1 Matematik Testinin Temel Soru Kitapçığındaki 75. ve 76. soruların Ortaöğretim İleri Düzey Matematik (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) öğretim programının ID.12.7.1.2 numaralı “Uzayda iki doğru; iki düzlem; bir düzlem ve bir doğrunun birbirlerine göre durumlarını belirler ve uygulamalar yapar” kazanımı kapsamında olduğu ancak Ortaöğretim İleri Düzey Matematik 12. Sınıf Ders Kitabında Uzayda Doğru ve Düzlem ünitesinin bu kazanımları tümüyle kapsamadığı tespit edildiğinden bu iki sorunun değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.
2017 LYS-2 sınavında çıkan 30 soruluk Fizik sınavında ise 449 bin 812 aday, ortalama 6,82 soruyu doğru cevaplayabildi.
Adaylar bu yıl LYS-3 sınavındaki 56 soruluk edebiyat testinde ciddi çöküş yaşadı. Geçen yıl ortalama 27 soruyu doğru yanıtlayan adaylar, bu yıl soruların ancak 21’ini doğru cevaplayabildi.
2017 LYS’de MF ve TM puan türlerine göre en başarılı okul türü yine Fen liseleri oldu.
Üniversite Adaylarına Sınavlarda iyi şanslar. (tıklayınız)
LYS2 2017 Fen Bilimleri için ise Adayların deneme sınavı çözmeleri çok önemli.(tıklayınız) Denemede yanlış yaptıkları soruları kontrol etsinler ama yeni konu öğrenmeye çalışmasınlar.(tıklayınız)
LYS3 ; Edebiyat ve coğrafyada eksik olan konulara göz atmak, kısa tekrarlar yapmak mutlaka artı sağlayacaktır. Özellikle şair adları, dönem adları, harita bilgileri gibi ezberlenebilecek konulara ağırlık verebilirler.
2016-2017 eğitim-öğretim yılının son ders zili 9 Haziran 2017'de çaldı.(tıklayınız) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci karnelerini aldı. Öğrenciler ve 1 milyon 21 bin 578 öğretmen için yaz tatili yarın başlayacak. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ise 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak
LYS 2017 Adaylarına 6 adımda verimli çalışma taktikleri(tıklayınız)
LYS Adayının kendi durum analizini yapması, bunun sonucunda artı ve eksilerini, avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyması, ders anlatımına hazırlıklı ve konuya göz atarak gitmesi, öncesinde konuyla ilgili sorular çıkarması, dersi dikkatlice dinlemesi, gerekli notları alması, aklına takılanları derste öğretmene sorması önemli. Tekrar yapması,notlarını sıcağı sıcağına eklemelerle genişletmesi, konuyu anladığına karar verdiğinde soru çözmesi, test yapması ve deneme sınavı uygulaması da yapılacaklar arasında sayılabilir. Ayrıca, her yapamadığı soruyu da bir sonraki derste mutlaka öğretmenine götürerek çözer hale gelmesi ve neden çözemediğini, nerede takıldığını görebilmesi de gerekiyor” diyor. Yrd. Doç. Dr. Aydın, başarının sırrını altı adımda şöyle sıralıyor: - ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRİN Her öğrenci saat saat plan yapmak istemeyebilir, ama genel de olsa mutlaka bir plan ve gün akışına, haftalık ve aylık ajandalara sahip olmalı. Neyi, ne zaman yapacaklarını, ne zaman ders çalışacaklarını, kendilerine vakit ayıracaklarını, soru çözeceklerini ve eğleneceklerini bilmeliler.
Uzmanlardan LYS 2017 üniversite adaylarına uyarı: Bahar rehavetine kapılmayın(tıklayınız) Serda ÖZÇELİK LYS’ye yaklaşık bir ay kaldı. Öğrenciler, hazırlıklarına devam ediyor. Ancak uzmanlara göre, özellikle baharın gelmesiyle havaların ısınması birçok adayı olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, adaylara bu durumla başa çıkabilmeleri için öncelikle soğukkanlı olmaları gerektiğini söyleyerek, “Bilgilere ve sınava yeniden olumlu duygularla hazırlanabileceğiniz düşüncesine ancak biraz kendinizi dinleyerek ve kendinize doğru soruları sorarak ulaşabilirsiniz” diyor. Kariyerinizi planlamak adına hedefler koyduğunuz, çok istediğiniz ve şevkle çalışmaya başladığınız günleri düşünün, elde edeceğiniz sonucun sizi ne kadar mutlu edeceğini siz biliyorsunuz.
2017 ÖSYS Sistem Kılavuzu(tıklayınız) Güncellendi! (tıklayınız) ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan “Milli Savunma Üniversitesi Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarına Girmek İsteyen Adayların Dikkatine” başlıklı duyuru metninde güncelleme yapıldı.(tıklayınız)
Meslek Seçerken iş bulabilme şansınızı da araştırın (tıklayınız) Bu listeye bakmadan meslek seçmeyin! Türkiye İş Kurumu, kuruma kayıtlı olan üniversite mezunlarına yönelik bir çalışma yaptı. Çalışmaya göre en çok hangi üniversite mezunlarının iş için kuruma başvuruda bulunduğu netleşti. ilk sırayı 82 bin ile işletme mezunları alıyor. Onu, 21 bin ile muhasebe, 20 bin ile de iktisat bölümü izliyor. En az başvurunun olduğu bölüm ise 500 Mezun ile tekstil mühendisliği oldu.
ÖSYM’den 2017 LYS başvuru için kamu spotu(tıklayınız) 2017 LYS başvuruları, 17 Nisan 2017’de sona erecek. ÖSYM, YGS sınavından 180 ve üstü puan alıp Lisan Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanan adaylar için kamu spotu hazırladı. Başvuruların gerçekleşme sürecine ilişkin detaylı bilgi veren spotta, LYS ücretleriyle ilgili de açıklamalar yer alıyor. Peki, LYS ücreti ne kadar, ödemeler hangi bankaya yapılacak?
Sayısal derslerde başarıyı yakalayın(tıklayınız) Büşra ATILGAN 08 Nisan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) geride bıraktınız. Sırada 10-11 ve 17-18 Haziran’da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. YGS’de istediğiniz puanı elde edemediyseniz üzülmeyin, LYS bunu telafi etmek için iyi bir fırsat. Bunun için çalışmaya biraz daha hız verebilirsiniz, özellikle de sayısal derslere. Çünkü ÖSYM’nin YGS ile ilgili istatistiklerinin de gösterdiği gibi, adaylar özellikle sayısal derslerde zorlanıyor. 2017 YGS’de matematik netleri son beş yılın en kötüsü oldu.
ÜniversiteAdayıolup 2018’de
(2018 YKS =LYS, 2018 TYT = YGS)’ye
giren öğrencilere
(Mezun veya Lise son sınıf)
yararlı güncel önemli bilgileri içeren ,( YKS, TYT )
Haber Bültenimdir;
YKS, TYT kazandıran pratik Rehberlik bilgileri köşesi yazarı
Matematik Öğretmeni Kemal Türkeli'dir. (0536.5118400 İstanbul/Bahçelievler)
İÜ'de yabancı dilde eğitim verecek 3 program açıldı. (tıklayınız) İstanbul Üniversitesi (İÜ) gelecek yıl öğrenci almaya başlayacak olan İngilizce Tıp,İngilizce Eczacılık ile İlahiyat Arapça lisans programları açtı. İngilizce Tıp Programına 60, İngilizce Eczacılık ve İlahiyat Arapça programlarına 40'ar öğrenci alınacak. Gençler derslere video izleyerek hazırlanıyor(tıkla) Aksaray Üniversitesi öğretim görevlisi Celal Karaca(tıkla), hazırladığı(tıkla) "etkileşimli kısa videolarla öğrenme modeli" ile 220 öğrencinin, ev ödevi olmadan derslere hazırlanmasını sağlıyor. Video (tıkla)
Eğitim Gazeteci Abbas Güçlü yazıları(tıklayınız) Eğitim Uzmanı Gazeteci
YGS 2017 Puanları Açıklandı. Puanınızı Öğrenmek için (tıklayınız)
2017 YGS Adaylarına ÖSYM Çizgi Film ile önemli Sınav kurallarını duyurdu(tıklayınız)
YGS ÖZDEBİR TÜRKİYE GENELİ TEMEL LİSE VE KURSLARA ÖZEL DENEME3(tıklayınız) YGS-3 25.2.2017
MEB’in bir politika oluşturmadığı bu durum karşısında okullar temel düşünme becerilerinden (okuduğunu anlama, problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme) çok sınav başarısının geliştirilmesine odaklı bir tutum içinde yer alıyorlar. (tıklayınız)Bu durumda okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve ailelerin, öğrencilerin aldığı çoktan seçmeli testler ile çözdükleri soru sayılarını temel becerilerden daha değerli gördükleri söylenebilir. Oysa Türkiye’de yapılmış birçok araştırma öğrencinin ders ve sınav başarısıyla soru çözme sayısı arasında ters (negatif) yönde bir ilişki olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, çocuklarımıza çok sayıda soru çözdürerek başarılarını arttıramayacağımızı ortaya koyuyor.
Kim korkar YGS'den!(tıklayınız) Güne sabah saat 10:00'da YGS deneme testi veya Çıkmış soruları çözerek başlayın. uzmanlar her gün genel tekrar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Adaylar Deneme Sonuçlarını , 4 branştan netlerini, ortalama çözme surelerini ve toplam netlerini gösteren bir tablo yapmalılar. YGS Puanınız 500 olan Yerleştirme Puanınınızın en çok 200 puanını kazandıracağından barajı garantileyim bana yeter şeklinde düşünmeyin. Büşra ATILGAN İyi bir üniversiteye girmek için binlerce öğrencinin ter dökeceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 12 Mart’ta yapılacak. Adaylar heyecan, korku ve stres üçgeninde hazırlığa hız verdi. Biz de uzmanlara hangi derse nasıl çalışılması gerektiğini sorduk. Testlerde dikkat edilecek noktaları da anlattılar.(tıklayınız)
5 Mart 2017 İSTEK Vakfı 2017-2018 Dönemi için Bursluluk sınavı veya Tanışma gününe davetlisiniz.(tıklayınız) İSTEK Vakfı(tıklayınız) 5 Mart 2017'de Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi 2017-2018 için Bursluluk Sınavı veya tanışma toplantısına katılınız . Anaokullarımıza ön görüşme ile; İlköğretim Okullarımızın 1, 2, 3, 4. sınıflarına ön görüşme ile, 5, 6, 7. ve 8. sınıflarına İSTEK Düzey Belirleme Sınavı ile; (7. ve 8. sınıf sınavları TEOG paralelinde olacaktır.) Anadolu Liselerimizin hazırlık sınıflarına MEB TEOG 8. sınıf ham puanı ile, ara sınıflara ön görüşme sonrası yapılacak İSTEK Giriş Sınavı ile öğrenci alınacaktır. Özel okulların, 2017-2018 eğitim öğretim dönemi için bursluluk sınavları tüm hızıyla sürüyor. (tıklayınız)Özel okul bursları, 3'üncü sınıf ile lise son sınıfa kadar, yüzde 100'e varan oranlarda veriliyor. 2017-2018 eğitim öğretim dönemi için sınavlar, şubat ve mart aylarında devam ediyor. Başarılı olan öğrenciler okullardan sınav başarılara göre farklı oranlarda, yüzde 100’e varan burs alma imkânı sağlayacak.
Her öğrencinin telefonunda olması gereken 10 uygulama(Yazılım=Proğram)(tıklayınız)
LYS1'de 80 Matematik Sorusu için 135 Dakika yani 1 Matematik Soru başına Ortalama 101 Saniye zamanınız olacak .Soruyu Okumak, Çözmek Doğru Cevabı karalamak veya kodlamak için 101 Saniyeniz olacak.
ÖzdeBİR YGS TÜRKİYE GENELİ TEMEL LİSE VE KURSLARA ÖZEL DENEME 2 YGS-2 14.1.2017(tıklayınız)
ÖzDeBir YGS TÜRKİYE GENELİ TEMEL LİSE VE KURSLARA ÖZEL DENEME 3 YGS-3 25.2.2017(tıklayınız)
FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI TEMEL LİSELER KAYIT KABUL SINAVI | 15 OCAK 2017 PAZAR(tıklayınız) Öğrencilere katılmalarını öneririrm. TEMEL LİSELER VE DİĞER BAZI KURUMLAR için (tıklayınız)
14 Ocak 2017'de UĞUR Kabul Sınavına 8. 9. 10. ve 11.sınıf Öğrencilerine girmelerini öneririm.(tıklayınız)
YGS'de son 5 Yılda sorulan TEST Sorularını inceleyin(tıklayınız)
2017(tıklayınız) ÖSYS Başvuruları(tıklayınız) YGS 2017 LYS 2017 için (tıklayınız) başladı(tıklayınız) 12 Mart 2017 tarihinde uygulanacak 2017 YGS için başvurular 4-18 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacak. 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuruları,(tıklayınız)ÖSYM, 12 Mart 2017 tarihinde uygulanacak YGS için başvuruları almakta. (tıklayınız) Adaylarca başvuru 4-18 Ocak 2017(tıklayınız) tarihleri arasında yapılacaktır. (tıklayınız) İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 18 Ocak 2017 tarihinde, saat 23.59’da sona erecektir. Ücret ödeme için son gün 19 Ocak 2017 tarihidir.Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2017-ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar, 2017-ÖSYS Kılavuzuna(tıklayınız) bağlantıdan erişebilecektir. 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu(tıklayınız )
Yeni LYS sınav sistemi nasıl olacak? 22.12.2016 Video(tıklayınız) YÖK Başkanı Yekta Saraç, 2017 LYS'de açık uçlu soru dönemine geçileceğini açıkladı. Bu durum, öğrenciler açısından ne anlama geliyor, neden ihtiyaç duyuldu? Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.Video: (tıklayınız)
2017 LYS’de ilk kez 15 kısa cevaplı açık uçlu sorunun(tıklayınız) yer alacak olması önemli bir yenilik.(tıklayınız)
2017 LYS'lerde kısa cevaplı sorular yer alacaktır.(tıklayınız)
ÖSYM, LYS sınavında uygulanacak olan kısa cevaplı soru yönteminin tanımlamasını yaptı.(tıklayınız) Buna göre kısa cevaplı bir soru; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorular olarak açıklandı. Kısa cevaplı sorularda cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. (tıklayınız) Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır.(tıklayınız) Açık Uçlu Sorular Tartışıldı(tıklayınız)
LYS Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacak. (tıklayınız)Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının(tıklayınız) değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. LYS Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1'er soru, Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, LYS Coğrafya-1 Testinde 1 soru, Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1'er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, Yabancı Dil Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olarak sorulacaktır. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır. 2017 LYS-1’de (Matematik Sınavı) Matematik Testi yer alacaktır.(tıklayınız) Öğretmenlik programlarında Kayıt yapabilmek için baraj puan 240 bin olarak belirlenmiştir. İlk 240 bine giremeyen Adaylar eğitim fakültelerini tercih edemeyecek. “2017 LYS'de EN ÖNEMLİ DEĞİŞİM GEOMETRİ TESTİNİN MATEMATİK TESTİNİN İÇİNE DAHİL EDİLMESİ” önceden çok da cevaplandırılmayan bir test olan geometrinin Matematik Testi ile birleştirilmesi sonucunda Bu değişimin yaratacağı değişiklikler ise; MF-1 için 1 geometri sorusu 1,04 kadar etkiye sahipken, şu an 1,95’e yükseldi. Matematik ise 2,08’den 1,95’e geriledi. MF-2’de 1 Geometri etkisi 0,56’dan 1,15’e yükseldi, 1 Matematik ise 1,28’den 1,15’e gerilemiş oldu. MF-3’de 1 geometri etkisi 0,4’ten 0,9’a yükseldi, 1 Matematik ise 1,04’den 0,9’a gerilemiş oldu. MF-4’de 1 Geometri etkisi 0,88’den 1,65’e yükseldi, 1 Matematik ise 1,76’dan 1,65’e gerilemiş oldu. Buna göre; Aynı etki TM Puan türlerinde de önemli değişikliğe yol açacaktır. Buna göre; TM-1 için 1 geometri sorusu geçen yıl yaklaşık 1,067 oranında etkiliydi. Şimdi bu etki 1,65’e yükseldi. 1 Matematik etkisi ise 2,0’dan 1,65’e geriledi. TM-2 için 1 geometri sorusu geçen yıl yaklaşık 0,8 oranında etkiliydi. Şimdi bu etki 1,4’e yükseldi. 1 Matematik sorusu ise 1,76 etkiden 1,4’e geriledi. TM-3 için ise 1 Geometri sorusu geçen yıl yaklaşık 0,66 oranında etkiliydi. Şimdi bu etki 1,15’e yükseldi. 1 Matematik sorusu ise 1,44’ten 1,15’e geriledi'
2017 YGS Sınav Kaygısı ile nasıl başa çıkılır.(tıklayınız)
YGS 2017 Matematik Konuları(tıklayınız) Ders konularındaki değişiklikler Resmen ÖSYM sitesinde niye yayınlanmıyor sizce? Bu haberlere ne kadar güvenmeliyiz?
Üniversite Giriş YGS sınavı yerine Lisede ara sınıfta TEOG gibi yazıı sınav gelecek. (tıklayınız)Kopya nasıl önlenecek zamanla öğrenebileceğiz. (tıklayınız) LYS devam edecek. Üniversite sınav sistemi yeniden değişecek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı kalkıyor, üniversiteye sınavsız geçiş geliyor. Buna göre liselerde her yıl bir sınav, merkezi sistemle yapılacak. Açık uçlu sorularla yapılması öngörülen sınavla hormonlu notların önüne geçilmesi planlanıyor. Öğrenciler, iki yıllık ön lisans programları ile bazı dört yıllık lisans programlarına, lise puanıyla yerleşebilecek.
başkasının yerine merkezi bir sınava giren(tıklayınız) ve ‘joker’ olarak adlandırılan kişiler ile gerçek adaylar, bir yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.
YGS LYS Sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır?(tıklayınız) YGS Matematik çalışmak için öneriler(tıklayınız)
YGS ÖzDeBir TÜRKİYE GENELİ TEMEL LİSE VE KURSLARA ÖZEL DENEME 1 YGS-1 Sınav Tarihi: 26.11.2016( tıklayınız )
YGS Töder TÜRKİYE GENELİ TEMEL LİSE VE KURSLARA ÖZEL DENEME 1 YGS-1 Sınav Tarihi: 4.11.2016(tıklayınız)
ÖSYM 2017 sınav takvimini açıkladı (tıklayınız) ÖSYM tarafından 2017 sınav takvimi açıklandı. Buna göre, YGS 12 Mart 2017, LYS4 10 Haziran, LYS1 11 Haziran, LYS2 ve LYS5 17 Haziran, LYS3 18 Haziran 2017'de gerçekleştirilecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 sınav takvimi açıklandı.
ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanan takvime göre,2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları, 4-18 Ocak'ta alınacak. YGS, 12 Mart'ta yapılacak, sonuçlar 28 Mart'ta açıklanacak. Başvuruları 4-17 Nisan'da alınacak LYS'nin sonuçları ise 11 Temmuz'da açıklanacak.
2016-2017 LİSELERDE DEĞİŞEN Dersler ve Derslerin içerikleri(tıklayınız)
- Daima çok çalışın ve kendinizi geliştirin. Rakibiniz ya da geçeceğiniz bir önceki “siz” olun. Başarının çalışmadan önce geldiği tek yer sözlüktür, hiç unutmayın.(tıklayınız)
- “Bir şey”in uzmanı olun. Genelde her şeyi “bir miktar” bilin. Ama “bir şeyi” çok iyi, hatta herkesten iyi bilin. Hani derler ya, ayak başparmağının doktoru olun, ama en iyisi siz olun.
- Daima araştırın ve ufkunuzu genişletmeye çalışın.
Kendimizi Geliştirmek için zaman ayıralım(tıklayınız)
Eğitimin başarısı, TEOG’daki veya LYS’deki başarıdan ziyade bireylere hangi becerileri kazandırdığıyla değerlendirilmeli. Önemli olan bireylerin eğitim sonucunda hayata ne kadar hazır ve üretken oldukları, gerçek hayat problemleri karşısında nasıl çözümler ürettikleri, eleştirel düşünüp düşünemedikleri, yaratıcı olup olmadıkları ve de öğrenmeyi öğrenme yetkinliğine sahip olup olmadıkları. Eğer aldıkları eğitim sonucunda öğrencilerimizin bu yetkinliklere sahip olmasını istiyorsak onlara rehberlik eden öğretmenlerin de rol model olmaları lazım. Onun için düşünen, sorgulayan, sürekli öğrenen ve kendini yenileyen, yaptığı işten heyecan duyan, hayat problemlerine çeşitli çözümler getirebilen öğretmenlere ihtiyacımız var.
OECD’nin Yetişkin Yeterliklerinin Uluslararası Değerlendirilmesi Programı çerçevesinde gerçekleştirdiği araştırmanın 28 Haziran 2016’da yayımlanan raporu ülkemizde eğitim kademelerinin beceri kazandırmada etkili olamadığını ortaya çıkardı. Rapora göre ülkemizde yetişkinler sözel beceriler, sayısal beceriler ve teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme becerilerinde OECD ortalamasının oldukça altında kalıyor.
Çocuk eğitiminde öneriler Kütüphaneyi sevdirelim (tıklayınız)
Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, ilçedeki apartman sakinlerini maddi imkânları yetersiz üniversite öğrencilerinin eğitimi için biraraya getiriyor. (tıklayınız) Belediyece koordine edilen projede apartman sakinleri, toplanan yardımlarla bir veya daha fazla öğrencinin eğitimine maddi destek sağlıyor. İhtiyaç sahibi öğrencilere 10 ay boyunca ayda 200 TL eğitim desteği sunulan projede burs verilen öğrenci sayısı 125'e ulaştı. Projede ayrıca öğrencilere burs sağlayan apartmanların girişine, “Bu apartman bir öğrenciyi okutuyor” yazılı plaket asılıyor.
2016 LYS Ek Yerleştirme ile Üniversitelere yerleştirelenler 9 Eylül 2016'ya kadar kayıt yaptırmalı(tıklayınız) Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alıyor. 5 Eylül 2016’da açıklanan ek yerleştirmeyle örgün eğitimde ve açıköğretimde toplam 67 bin 471 boş kontenjan kalmıştı.
Üniversite tercihleri uzatıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) 2016-ÖSYS tercih işlemlerini 4 Ağustos saat 23.59’da kadar uzattı.(tıklayınız)
2016 Üniversite Adaylarına Üniversite Tercih yardımcıları (tıklayınız)
2016 Üniversite Tercihleri için öneriler (tıklayınız)veya (tıklayınız) 2016 Üniversite Tercihi yaparken seçtiğiniz zaman pişman olmayacağınız, kişilik özelliklerinizle özdeşleştirebileceğiniz kısaca mutlu olabileceğiniz mesleği seçmek ve seçimin sorumluluğunu üstlenmek birincil amacınız olmalıdır. (tıklayınız) Tercih etmek isteyeceğiniz üniversite, bölümler ve özel koşullarla ilgili ayrıntılı ve net bilgilere ulaşmalı.(tıklayınız) Başarı sırası, taban puanı, puan türü, kontenjan, özel şartlar gibi sınava ait terimler önceden öğrenilmeli. geniş bir yelpazede bir liste oluşturarak yerleşme olasılığı artırılmalı diğer
deyişle açıkta kalma riskinizi en aza indirilmeli. tercih edilecek
üniversitenin kişiye ne tür farklı beceriler kazandırdığı sorgulanmalı(tıklayınız)
2016'da Devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans toplam kontenjanının 679 bin 176, vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanının 167 bin 859 olduğu açıklandı (tıklayınız)
Bu Kadar da Tesadüf Olur mu?(tıklayınız) LYS 2016'da Şifreyi bilen kişinin Kimya bilmese de soruları rahatlıkla cevaplayacağı belirtildi. şifreyi bilen kişiler tüm soruları rahatlıkla yanıtlıyor. 2016 LYS Kimya sorularında Soruyu Okumadan Doğru Cevabı işaretleme yöntemi tartışma yarattı.(tıklayınız) Benzer 10 soruda cevap anahtarı neredeyse aynı. Ve ÖSYM buna duruma tasadüf diyor.Yani Gizli Kopya iddasını kabul etmiyor.(tıklayınız) LYS 2016'da Fırsat Eşitliği Tartışma Konusu İşte bu tür testlerde yapacağınız tek şey, I, II, III sıralamasını tercih etmeniz yeterli. Başarı kendiliğinden gelecektir! Sizce Bu sıralamadan birilerinin sınavdan önce haberi oldu mu?ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Kimya sorularında yaşanan şifrelemeyi, olmaması gereken bir tesadüf olarak değerlendirdi ve “Bu bizim kusurumuz, gelecek yıl, bu durumu da göz önünde bulundurarak, çok daha sıkı kontroller yapmamız gerekiyor” dedi. Şifrelemeye göre 3. sorunun cevabının E olması gerekiyordu. Oysa ÖSYM'nin cevap anahtarında B gözüküyordu. Başkan Demir bu konunun da uzmanların gözünden kaçtığını ve doğru cevabın E olduğunu söyledi.
Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS-2016) öğrencilere yöneltilen sorulardan 10’unun hatalı olduğu iddia edildi.(tıklayınız) FİZİK
18. Soru: Soru kökünde, “Hangi işlemler yapıldığında atma değil dalga üretilir?” şeklinde sorulmaktadır. Fizikte atmanın tanımı, “esnek ortamdaki anlık sarsıntı”dır. Dalga ise, esnek ortamı titreştirmek olarak tanımlanmaktadır. Verilen öncüllerin hepsinde kaynak periyodik hareket yapmaktadır. Birbirini tekrarlayan bu hareketlerin tamamı dalga olarak tanımlanabilir. Bundan dolayı cevap I, II ve III olarak düzeltilmelidir.
25. Soru: Soruda fotoelektrik deney düzeneğinde metal yüzeye gönderilen foton sayısı 2’den 6’ya çıkarıldığında akım ve fotoelektronların kinetik enerjilerinin nasıl değişeceği sorgulanmıştır. Ancak verilen rakamlar fizik bilimine uygun değildir. Bunun dışında her fotonun metal yüzeyden elektron koparmasına kesin gözüyle bakılamaz. Bu durumda devrede hiç akım oluşmayabilir. Yani bu sorunun A ve D şıkkı aynı anda doğru kabul edilebilir.
MATEMATİK
16. Soru: Fonksiyonun kurgulanışı hatalıdır. Fonksiyonun daha açık ve net bir şekilde tanımlanması gerekirdi. Liselerde 2016'da Matematik, (tıklayınız) Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji Eklenen veya Çıkarılan Ders Konuları bazı dersler için açıklandı(tıklayınız)
Dikkat eksikliği yüzünden sınavlarda soru kaçırmayın! (tıklayınız) SOSYAL MEDYAYI ÇOK KULLANMAYI BIRAKIP KİTAP OKUMAYA ODAKLANIN Ne kadar fazla test çözerseniz kaygı ve stresiniz o kadar azalır. Sınavda kaygılandığınızda “Buradaki sorular çalışırken çözdüklerimden farklı değil, yapabileceğimi biliyorum” şeklinde kendinize telkinde bulunun. Gerçekten çok farklı bir soru varsa başkalarının da zorlandığını hatırlayın.
Ders çalışmada ödül ve cezanın rolü nasıl olmalı (tıklayınız)
Temel Lise LYS 1 DENEME (Mat.-Geo.) 06.05.2016 Özdebir Türkiye Geneli Deneme Sınavı (tıklayınız) ÖZDEBİR YAYINLARI 2015-2016 TÜRKİYE GENELİ Liselere Özel LYS Deneme
LYS Matematik; http://www.matematikboylefullenir.com/ Sınavına yaklaşık 2 ay kala öğrenci arkadaşların yapması gerekenlerin başında konuların temel kurallarına odaklanması gelmektedir. LYS soruları bilgiye dayanan sorulardır. Konu ve soru tipleri bilinince soru çözüm oranı artacaktır. Konu anlatım kitaplarından kurallara odaklanıp örnek soru çözümlerini anlamaya çalışmak ve bu örneklerden öğrenilen bilgileri yeni bakılan sorularda kullanmaya çalışılmalıdır. Öğrenci arkadaşlarımıza çalışma tavsiyem ise şöyle olacak. Konuların temel kavramlarını ve temel soru tiplerinin nasıl çözüldüklerini iyi öğrenmeleri ve çok uç sorularla uğraşmamaları gerekir. Matematik sorularına çalışma konusunda rehberleri ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu sorular olmalıdır. Uç noktada sorulan sayısı 50 soruda 5 soruyu geçmemektedir. Bu durumda temel nitelikteki bilgilere odaklanmanız daha doğru olacaktır. Soru dağılımlarına bakarak çok soru çıkan; trigonometri (3- 4 soru), karmaşık sayılar (3 soru), logaritma (2 soru), Matris determinant (3 soru), limit (3 soru), integral (5 soru) ve tabi ki türev gibi toplamda 24 soru gelen bir alanda yapabileceğinin en çoğunu yapacak şekilde çalışmalıdırlar. Öğrenme sürecinde öneriler(tıklayınız) Üniversitelerde Kalite nasıl artar? Üniversiteler uzmanlaşsın mı?(tıklayınız)
Bence insan Kaynakları Bakanlığı Acele Kurulmalı. Şu Anda ihtiyaç Duyulan insanları yetiştirmek için bazı Üniversiteler Öğrenci alırken bazıları 10 sene sonraki Türkiyenin ihtiyacı olacak insanları yetiştirmekte uzmanlaşmalı. Gene bazı Üniversitelerimiz de Global Kalitede eğitim vermek için kendini geliştirmeli. Kısaca öneriler çoğaltılabilir.Bence girdi esaslı düzenlemelerden başlayıp süreç ve çıktı merkezli yeniliklere ihtiyaç vardır. Ayrıca YÖK ve Üniversitelerin kuracağı bir Bağımsız Kurul sürekli Global eğilimi inceleyip amaçları güncellemeli. Örneğin Paralı Üniversiteler yalnızca ders versin kurulacak Komisyon ÖSYM ile işbirliği yapıp ORTAK sınavları yapsın. Mühendis Odaları Barolar Sivil Toplum kuruluşları Sınav komisyonuna üye verebilir. Böylece Paralı Üniversiteden birşey öğrenmeden mezun olunabilir imajı yok edilebilsin. Öneriler çoğaltılabilir amaç Global kaliteyi yakalamak ise ama yok paramızı alalım Diploma verelim Öğrenciyi ürkütmeyelim ise bu şekilde devam etsinler. Elektronik Yük. Müh.Kemal Türkeli (İTÜ) Matematik Öğretmeni MÜ 05365118400 WhatsApp
Türk Yüksek Öğretim Sistemi’nin mevcut 193 üniversitesi, 6 milyon 785 bin 535 öğrencisi, 68 bin 342 öğretim üyesi ve 148 bin 903 öğretim elemanı bulunuyor. Türkiye,öğrenci sayısı açısından Avrupa Yükseköğretim alanında 2. sırada yer alıyor.(tıklayınız) LYS Adayına Motivasyon hedefe götürür'(tıklayınız) Önder ÖNDEŞ 21 Nisan 2016 'Motivasyon hedefe götürür'
Çocuk, genç ve yetişkin psikiyatristi Dr. Yankı Yazgan, hem üniversite sınavına hazırlanan hem de ergenlik sorunları ile başa çıkmaya çalışan gençlere, “Motivasyon insan zihninde bizi hedefe götüren mekanizma. Sorumluluk ve çok güçlü bir duygu hissettiğimizde motivasyonumuz artabilir” diyor. Ailelere ise “Çocuklarımızda, sınavı kazandıklarında her şeyin mükemmel, kaybettiklerinde ise berbat olacağı izlenimi uyandırmamalıyız. Siyah-beyaz düşünce ikileminden çıkmalıyız” önerisinde bulunuyor.
İyi bir üniversiteye girmek için 1 milyon 600 bin 49 gencin katılması beklenen Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) iki aydan az bir süre kaldı. Lise son sınıf öğrencileri bu süreçte hem ergenlik sıkıntıları hem de sınav stresiyle baş etmek zorunda kalıyor. Dr. Yankı Yazgan, ergenlik döneminde aile içi ilişkileri ele aldı. Ailelere çocukları için bir sığınak olmaları gerektiğini hatırlatan Yazgan, “Ergenlik dönemi aile ve gençler için zorluklarla dolu. Aileler çocukları için bir sığınak olmalı. Çocuklar zorlandığında hesap sormaktan ziyade, destek veren sığınaklar olmaya özen gösterin” diye konuştu. SORUMLULUK DUYGUSU ÖNEMLİ Motivasyon insan zihninde bizi hedefe doğru götüren mekanizma. İnsan ilginç, yeni, zevkli ve zahmetsiz bulduğu şeylere karşı daha kolay motive olur. Bizim bu doğal motivasyonun ötesine geçme kapasitemiz var. Sorumluluk ve çok güçlü bir duygu hissettiğimizde, motivasyonumuz artabiliyor. Sınavda sonuçlar bizim için iyi para ve statü kazanmaktan ibaretse, bunları başka araçlarla da yapabilirsiniz. Anlamlı bir şeyler için harekete geçtiğinizde, yüksek motivasyonla hareket edebilirsiniz. Bu sayede engelleri aşabilir, motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Gençler LYS’ye böyle bir anlam vermekte zorlandıkları için motive olamayabiliyor.
BAŞARIYI EMEKTE GÖRÜN Sınavın kendisinden ziyade sonrasında neler olabileceği gençleri geriyor. Şu anda çok istedikleri hedeflerinin zaman içerisinde çok farklı noktalara evrilebileceğini akıllarında tutmalılar. Bu sınav son değil. Hedefleri gerçekleşmediğinde, yenilerine odaklanabileceklerini unutmamalılar. Bambaşka fırsatların kendilerini ummadıkları yerde beklediğini bilmeliler. Sınavda elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Ama sonuçlar sadece bizim performansımıza değil, başkalarının ne yaptığına da bağlı. Biz en iyi şekilde kendi performansımızı kontrol edebiliriz. Sınavı kazanmasak bile, hazırlanmış olma başarısı bizi tatmin edecek. Çünkü bazen kazanmasak da başarılı olabildiğimiz durumlar var. Bir işin gereğini yapmak, sorumluluğu yerine getirmek mutluluk verici. Hayatta bizi tek mutlu edecek şey, gittiğimiz üniversite değil. Umutsuzluğa kapılmayan, başarıyı emekte gören gençler uzun vadede yaşamdan tatmin olan insanlar oluyor.
SİYAH-BEYAZ DÜŞÜNMEYİN Aileler, çocuklarının sınavda en yüksek performansı gösterdiği takdirde rahatlayacaklarını, her şeyin yoluna gireceğini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bugün tıp fakültesine girmek çok önemli bir başarı. Ama her şey bu fakülteyi kazanmakla da bitmiyor. Daha sonrasında da birçok zorluk sizi bekliyor. Bitmek bilmeyen bir sınanma sürecinden geçiyoruz. O nedenle aileler, çocuklarının kazanma-kaybetme ikilemine hapsolmasının önüne geçmeli. Çocuklarımızda, sınavı kazandıkları takdirde her şeyin mükemmel, kaybettiklerinde ise her şeyin berbat olacağı gibi bir izlenim uyandırmamalıyız. Aileler siyah-beyaz düşünce ikileminden çıkmalı. Bu bakış açısı kayıpları gözümüzde daha da büyütüyor ve ebeveynleri strese sürüklüyor. Aileler, sorumluluklarını gençlere hatırlatmalı. Bazen sorumluluklarını, yaşlarının verdiği abartılı iyimserlikle ihmal edebiliyorlar. Ayrıca onlara bundan öğrenebilecekleri çok şey olduğunu düşünerek yanlış yapma hakkı da vermeliyiz.
GEÇMİŞİNİZİ HATIRLAYIN Biz anne-babalar olarak geçmişi genellikle güzel hatırlıyoruz. Ancak hepimiz sayısız hayal kırıklıkları, başarısızlıklar yaşadık. Çocukluğumuz ve gençliğimizi düşünmek, kendi çocuklarımızı anlamak için iyi bir araç. Aileler çocuklarına hep güzel hatıralarından bahseder. Anne-babalar o dönemlerde yaşadıkları kötü olayları hatırlarsa, ergenlik döneminde çocuklarıyla daha iyi ilişkiler geliştirebilir.
AİLELER ÇOCUKLARIN YÜKÜNÜ ALMALI Ergenliği bir buhran olarak görmemek lazım. Ancak kritik bir dönüm noktası. Kendini bulma ve aynı zamanda sonuçları kritik bir eleme sistemi içinde yer almak, birçok genç için taşıması çok zor bir yük.
ANNE-BABA VE ÖĞRETMENLERİNİZ DÜŞMANINIZ DEĞİL Ergenler, anne-baba ve öğretmenleri ile çatışma halinde olabiliyor. Gençler kendilerinin hiçbir zaman kötülüğünü istemeyecek bu insanların bir düşman olmadığını öğrenmeli. Zaten hayatta onları bekleyen çok sayıda gerçek düşman olacak. Aileler bunu çocuklarına hatırlatmalı ve kendilerinin mücadele edilmesi gereken kişiler olmadığı konusunda onlarla konuşarak olumlu ilişkiler geliştirmeli.
UNUTMAYIN, BEYİN GELİŞİMİ DEVAM EDİYOR Ergenlere nasıl davranmamız gerektiği konusunda, yaşa bağlı olarak insan beyninin gelişimi bize önemli ipuçları veriyor. Ergenlerde beyin gelişiminin bir takvimi var. Hazırlık, lise 1 ve 2 dönemi ile lise 3 ve lise 4 arasında Prefrontel Korteks’in (beynin ön bölgesi) gelişiminde önemli bir fark söz konusu. Beynin ön bölgesi lisenin ilk iki yılında gelişimini henüz tamamlamadığı için bir yetişkinde olduğu gibi çalışmıyor. Lisenin ilerleyen yıllarında bu ön bölgenin geliştiğini görüyoruz. Bu bölge duygu ve dürtülerin kontrolünde çok önemli bir işlev üstleniyor. Ancak lisenin ilk yıllarında bu bölge yeterince gelişmediği için çocuklar, zevk ve arzularını kontrol etmekte zorluk çekiyor. Aileler çocuklarına yaklaşırken bu gelişimi göz önünde bulundurmalı.
KAYBETMEYİ ÖĞRENSİNLER Gençler kaybetmeyi öğrenmeli. Bunu spor veya sanatla yapabilirler. Kaybetme, bir sonraki aşamada kazanmamızın önüne geçmez. Aileler de bu noktada çocuklarına destek olmalı. Türkiye’de yapılan araştırmalar çocuklarımızın bağımsız olmasını önemsediğimizi gösteriyor. Fakat bunu istememize rağmen öyle davranmıyoruz. Onların bağımsız olmasını istiyorsak, zor durumlar ortaya çıktığında bunu pekiştirecek şekilde davranmalı, durumlar üzerinde tüm kontrolü ele almamalıyız. Çocuklara vereceğimiz destek ve yük arasında oransal bir ilişki var. Yani yükü artırırken desteği azaltmalı, desteği artırırken de yükü azaltmalıyız. Ancak anne-babalar tersini yapabiliyor. Çocuklarımız zorluklarla karşı kaşıya kaldığında daha fazla yük verirsek, istediğimiz sonuçlar ortaya çıkmaz. Böyle durumlarda destek ve yük ilişkisini hatırlamakta fayda var.
YÜKSEK RİSK 14-25 yaş arasında, ruhsal hastalıkların ortaya çıkma riski çok fazla. Şizofreni, melankolik depresyon gibi birçok ruhsal hastalık eğer bunları besleyecek durumlar varsa kendini gösterebilir. Dolayısıyla bu dönemde riskli davranışlar çok kritik. Bir ergenin ruh sağlığını belirleyen başlıca parametrelerden biri de anne-baba arasındaki ahenktir.
(tıklayınız) Üniversiteden “Okumayı Sevdirme Projesi”(tıklayınız) Hasan Kalyoncu Üniversitesi yeni bir kampanya başlatarak; sosyal medya, internet, akıllı cihazlar vb. karşısında kitap okuma oranının azalmasını engellemek amacıyla, üniversite genelinde kitap okuma saatleri düzenliyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nin psikolojiden uzay bilimine, insan ve yapay zekânın sınırlarına uzanan bir dizi alanda güncel bilimin tartıştığı konulara ilgi duyan herkes için başlattığı ‘’Açık Ders’’lerin ilkini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say verdi. (tıklayınız) TED gibi başarılı olur Videosu yayınlanır dilerim
13 Mart 2016 YGS sınavında tüm adaylara iyi şanslar dilemiştim. Dilerim en iyi olanlar kazansın. Adayların Öğretmenlerini ne kadar iyi anladıklarını YGS Sınavı gösterecek. Artık söz biz Öğretmenlerin değil Öğrencilerin.
Matematik, Geometri Fizik Öğretmeni kitaplar yazarı Kemal Türkeli Bahçelievler istanbul. 05365118400 WhatsApp MÜ Matematik Mezunu, İTÜ Elektronik Yüksek Mühendisliği Mezunu
YGS 2016 Adaylarına Sınav Bilgileri Videosunu izlemek için (tıklayınız)
YGS 2016 Adaylarına Önerim YGS 2016 Doğru Cevap Kağıdının Fotokopisini yaparak Denemelerinizde Alışmak Cevapları yanlış Kodlamamak Kaydırmamak için Cevaplarınızı onun üstüne işaretleyiniz.(tıklayınız) ,YGS 2016 Cevap Kağıdı 17.sayfadadır (tıklayınız)
YGS 2016 soruları artık yayınlanacak(tıklayınız) Televizyonlar, ekranda bir defaya mahsus YGS 2016 Test Sorularını kullanım hakkı için 200 bin TL, yazılı basın kuruluşları ise YGS 2016 Test Sınav Sorularını 50 bin TL ödeyerek soruları verebilecek. (tıklayınız)Bence isteyen TV Kanalı para ödemeden sınav sorularını tartışabilmeli isteyen Gazeteler para ödemeden soruları yayınlayabilmeli..(tıklayınız) ÖSYM Üniversite YGS 2016 Sorularının doğrulukları TV Proğramlarında tartışılamasın diye TV Kanallarından 200 Bin TL Hava Parası istedi tam Kayseri Kurnazlığı yöntemlerini Adaylar Sosyal Medyada Protesto etmeli .. isteyen TV Kanalı soruların tartışılacağı Doğruluklarının konuşulabileceği proğramları Para ödemeden yapabilsin. Yeşil Hükümeti Protesto etmeliyiz...ÖSYM Newton Kanunu ile ilgili Soru Sorunca Newton Ailesine veya Namık Kemalin eseri ile ilgili bir soru yazdığında Namık Kemalin Ailesine para mı ödüyor ki? Üniversite soruları bir Sanat eseri değildir sorular işlenmiş eserdir. ÖSYM artık YGS sorularının tamamını sınavdan sonra internet sitesinden yayınlayacak.(tıklayınız) Dilerim internet Sitesinde YGS 2016 Sınav Konularını da açıklar. Çünkü farklı yıllarda Liseden Mezun olanlar sınava girecek oysa her sene sürekli Lise Ders proğramları değiştiriliyor. (tıklayınız) işe alınırken de Fırsat eşitliği önemsensin torpillilerin işe alınması engellensin. (tıklayınız)
ÖSYM, 13 Mart 2016 günü yapılacak olan 2016 Yüksek Öğretime Geçis sınavında (YGS) sorulan soruların tamamının temel soru kitapçığı adı altında ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanmasına karar verdi.
ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda soru kitapçığının kamuya açılmaması davalık olmuştu. Ankara Barosu ÖSYM yetkililerine Mahkeme kararını uygulamayıp soruları Kamuoyuna açıklamadıkları için 3 er yıllık hapis cezası verilmesi istemi ile dava açmış bulunmaktadır . ÖSYM’den soru kitapçıkları ile ilgili Mahkeme kararı doğrultusunda beklenen kritik karar nihayet geldi. 13 Mart 2016 günü yapılacak olan 2016 Yüksek Öğretime Geçis sınavında (YGS) sorulan soruların tamamının temel soru kitapçığı adı altında ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanmasına karar verdi.
YGS, LYS Adayları için yalnız bir Baraj sınavı değil LYS Puanınızın Hesaplanmasında kullanılacak 4 Testin sonuçları değişik katsayılarla puanınızı etkileyecek. 140 ile 160 Puan arası LYS Puanınıza katkısı olacak. 09 Mart 2016 Çarşamba Eğitim Uzmanı Salim ÜNSAL, YGS sınavı öncesi öğrencilere ve velilere yönelik önerilerini(tıklayınız) paylaştığı yazısında, bu konuda kendisine en çok yöneltilen soruların cevaplarından oluşan bilgileri de aktardı. (tıklayınız) Adayları kaygılandıran aslında sınavlar değil, sınanma ve test edilme duygusudur. (tıklayınız) Birey ölçülüp değersiz ya da başarısız ilan edilmekten korkar. YGS türü sıralama sınavları sizin gerçek potansiyelinizi ortaya çıkarabilecek, ölçebilecek bir sınav ya da envanter değil. Kısaca bir zeka testi de değil, bir başarı testi de değil. Hayat başarısı ile sınav başarısı arasındaki tutarsızlıklar da bunun en önemli kanıtı olsa gerek. (tıklayınız) Sevgili gençler, önemli olan bu dünyaya katacaklarınız, yapmak istedikleriniz ve hayalleriniz olacak. Seni sen yapan her şeyden bahsediyorum. Ve bilin ki kendinize güvendiğiniz ve inandığınız sürece yapmak istedikleriniz için her zaman bir yol bulunacak…(tıklayınız) Ders çalışmayı ne zaman bitirmeli? Genel tavsiyemiz sınavdan birkaç gün önce, deneme sınavı yapılarak çalışmaların sonlandırılması yönünde. Son güne sıkıştırılan çalışmaların, mevcut bilgiyi arttırmaya yönelik olumlu bir etkisi olmayacağı bilimsel araştırmalarla ispatlanmış. Ancak, aklınıza takılan herhangi bir konu da olursa kitabınızı açıp bakabilirsiniz. (tıklayınız) Tekrar yapmada sakınca yok ancak son günlerde yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın. Başarıyı artırmak için son günlerdeki beslenme nasıl olmalı? Alışık olduğunuz beslenme düzenini bozmadan, dengeli beslenmeye özen göstererek protein, yağ, sebze ve tahıl gruplarını alıştığınız oranlarda tüketin.(tıklayınız) Bunun dışında hekim tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Sınav günü yeterli bir kahvaltı yapın. Sınavdan önceki Cumartesi… İster evinizde, isterseniz dışarıda, kendinizi iyi ve mutlu hissedeceğiniz insanlarla birlikte vakit geçirin. Yanınızda götüreceğiniz evrakları ve giyeceğiniz kıyafeti hazırlayın. Çok geç olmamakla birlikte uykunuz geldiğinde yatmanız mantıklı olacaktır. Biraz kitap okuyabilir ya da sakinleştirici etkisi olan bitki çaylarından bir fincan tüketebilirsiniz. Teknik hazırlıklarınızı tamamlayın! Sınav günü, sınav giriş belgenizin resimli çıktısı ile sınav salonlarına alınacaksınız. Ayrıca güncel fotoğrafınızın yer aldığı nüfus cüzdanı, pasaport gibi kimlikleriniz de yanınızda olmak zorunda. Fotoğrafını sınav gününe kadar güncellemeyen, son dakikacı adaylar için de nüfus müdürlükleri açık tutulacak. Sınavda Sorularla inatlaşmayın! Zamanı sürekli kontrol etmeyin!(tıklayınız) Zaman kontrolü yapmadan da sınavı bitirmeyin! Soruların tamamını okuyun! Soruda sizin fikrinizi değil sizden istenen neyse o cevabı bulmaya çalışın. (tıklayınız) Binlerce farklı kitapçık kullanılacağı için size sunulan kitapçıkta ilk soru bilmediğiniz zor bir konudan çıkabilir, buna hazırlıklı olun! (tıklayınız) Turlama yöntemi bilinen en pratik soru cevaplandırma metodudur. İtina ile kullanabilirsiniz! İlk aklınıza gelen genelde doğrudur derler ama siz yine de bu tür soruları ikinci tura bırakın! Her yanlış cevap çeyrek doğrunuzu götürür, kodlama yaparken bu ayrıntıyı da gözden kaçırmayın!(tıklayınız) Eleme yöntemi de pratik bir diğer test çözme tekniğidir, bunu da kullanın. Hatta eleyerek şıkları ikiye indirgeyebilmişseniz mutlaka birini işaretleyin, asla o soruyu cevapsız bırakmayın!(tıklayınız) Derse ve soruya karşı önyargılarınzdan arının. Daha işin başında önünüze setler çekmeyin lütfen!
Sınav öncesi sınava gireceğiniz salonunu ziyaret etmeyi unutmayın! (tıklayınız)
Bu gençlerin ne ilk ne de son sınavları olacak, biliyorsunuz. Bırakın gençler sabırlı olmayı, mücadele etmeyi, önceliklerini belirlemeyi ve işleri sıraya koymayı öğrensin. Çocuğunuzun başarısı veya başarısızlığını kendi başarınız veya başarısızlığınızın dışa vurumu olarak siz Veliler değerlendirmeyin. Belki bunu size hissettiremiyor olsa bile o da başarılı olmayı ve iyi bir kariyer için doğru adımlar atmayı en az sizin kadar arzu ediyor. Yazar: Eğitim Uzmanı Salim ÜNSAL
Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı başvuruları 21 Mart 2016’da başlıyor.(tıklayınız) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2016 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) 28 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak.(tıklayınız) 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflar için başvuru süreci 21 Mart-8 Nisan tarihleri arasında olacak. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak için sınava giren öğrencilerden; meslek lisesi, teknik lise, genel lise, imam hatip lisesi program türlerinde öğrenim gören 11 inci sınıf öğrencileri, 01-14 Ağustos 2016 tarihleri arasında okul müdürlüklerine başvurarak yatılılık ve bursluluk tercihlerini yapabilecek.
Üniversite Seçiminizde Google yardımcı olmakta(tıklayınız)
YÖK Başkanı Saraç, "Yükseköğretim Program Atlası" uygulamasını tanıttı.(tıklayınız) Üniversite Adayına kendisine en uygun Üniversiteyi Fakülteyi veya ÖnLisans Proğramını en az Hata ile seçebilmesi için bu çalışma yapılmış ayrıca Hedeflediği Proğramı en az kaçar netle Kazanabileceği de bilgi olarak verilmekte. (tıklayınız) veya (tıklayınız) YÖK’ün Yükseköğretim gören öğrenciler dışında liseden yükseköğretime geçiş aşamasında olan öğrencilere yönelik “ilk” uygulaması olan Yükseköğretim Program Atlası; YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere 3 farklı modülden oluşuyor. Sistem, yokatlas.yok.gov.tr internet adresinde hizmet veriyor.(tıklayınız)
YGS / LYS’ye hazırlık aşamasından başlayarak adayların Üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla” geliştirilmiş bir sistem olan Yükseköğretim Program Atlası; dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, üniversite adaylarının başka hiçbir kaynak arayışına ihtiyaç duymadan en doğru ve güvenilir bilgilere erişebilecekleri referans kaynak olma özelliğini taşıdığı yetkililerce açıklandı. (tıkla) YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Program Atlası’nda, Adayların hedefledikleri programlara geçen sene yerleşenlerin YGS sonrasındaki ortalama başarılarını görebileceklerini, böylece kendilerine gerçekçi hedefler belirleyebileceklerini dile getirdi. Aday Öğrencilerin, üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacağının bilgisini veren Başkan Saraç, YÖK Program Atlası’nın bir “tercih robotu” olmadığını ve ondan daha da ileri bir noktada sadece YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynağı olduğunu dile getirdi.
“GENÇLERİN BEKLENTİ VE TERCİHLERİ DİKKATE ALINDI” (tıklayınız) Programın hazırlanmasında gençlerin beklenti ve tercihlerinin dikkate alındığını vurgulayan Başkan Saraç, Adaylar için nitelikli bir rehber hoca görevi üstlenecek olan YÖK Program Atlası’na on bini aşkın programın her birisi için 500 bin yerleşen verisinin derlenerek girildiğini, adayların hedefledikleri programlar için hangi testten kaçar net yapmaları gerektiğinin kolayca görülebileceğini vurgulayan Başkan Saraç; her bir yükseköğretim programı için o programa önceki sene yerleşen adayların tek tek testlerdeki netleri hesaplanarak bunların ortalamalarının alındığını ve tüm verilerin tahmini değil gerçek değerler olduğunun altını çizdi.
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, "2015 yılına ait yükseköğretim (tıklayınız) programları kontenjanları ile bu programlara yerleşen aday sayıları kitapta bulunmaktadır. (tıklayınız)
Üniversitelere Giriş Sınavlarına hazırlanan öğrenciler kaygıdan uzak durmalı(tıklayınız)
(tıklayınız)ÖSYM YGS 2016 Adaylarını bilgilendirdi.(tıklayınız)YGS’de başvuru tarihi 0lan 20 Ocak 2016 tarihinde uzatma yok(tıklayınız) ÖSYM önemsiz çeşitli konularda bilgi veriyor ama eski mezunların da girdiği sınavda hangi Müfredata göre Sınav Sorularının Konularının temel alınacağını Açıklamayı önemsemiyor nedense neden acaba sizce?(tıklayınız)ÖSYM örneğin Matematikten 40 Soruda hangi Konulardan soru sorabileceğini açıklasın yoksa fırsat eşitliği sınavda olmayacak. Sizce önemli torpilli kişiler sınav konularını öğrenebiliyorlar mı?(tıklayınız)
ÖSYM YGS, LYS 2016 Sınavlarının Tüm Kurallarını Kılavuz kitapçıklarla Adaylara Açıkladı. (tıklayınız)
Liseden Hayata hazırlanma sürecinde Kendini geliştirme sürecinde uyarılar öneriler (tıklayınız)
Üniversiteye girişte ilk aşama olan YGS için başvurular 20 Ocak 2016'da sona erecek. (tıklayınız) Başvurular internet üzerinden de yapılabiliyor.(tıklayınız) (tıklayınız)YGS 2016'da Baraj puan 140'tan 150'ye çıkarıldı.160 Test sorusundan En az 20 Net yapamayan Barajı geçemeyecek 2016'da (tıklayınız)
TIP Fakültelerine her yıl alınacak toplam Öğrenci sayısı 12500 sayısı ile sınırlandırılacak. (tıklayınız)Üniversite Girişte ilk 40 Bine giremeyenler zaten tercih yapamıyordu Oysa Mezun Doktorlarımızı Yurtdışında çalışmaya da gönderebilirdik.
YGS adayı bu sınava hazırlanırken hem konulara iyi çalışmalı hem de taktiksel anlamda hazırlanmalı. Öğrenciler bu sınava hazırlanırken;(tıklayınız)
- Düzenli konu tekrarı yapmalı,
- Düzenli test çözmeli,
- Test çözerken mutlaka süre tutmalı,
- Test çözerken test tekniklerini kullanmalı.
- Deneme sınavları uygulamalı.
Üniversite ve Fakülte seçiminde Tercihiniz ne olursa olsun ilk kural sevdiğiniz, kişiliğinize uygun, mutlu olacağınız bir alana yönelmenizdir.(tıklayınız) Yeni ve yaratıcı bakış açıları geliştirin. Üniversitenin kazandıracağı akademik bilgi ile yetinmeyip, sosyal ve kültürel vizyonu da önemseyerek seçeceğiniz alanda kendinizi hayat boyu geliştirin. Ders dışı faaliyetlere katılın. Kulüp ve kültürel faaliyetler içinde kendinize güven, birlikte çalışma, yaratıcılık, yenilikçilik gibi değer ve deneyimleri kazandırın. . YÖK, Milli Eğitim Bakanlığına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması önerisini götürdü. Buna göre, sınavsız geçiş yerine mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına ek puan verilmesi öngörülüyor. (tıklayınız)
TÜRKİYE’de eğitimi tartışmaya ve bizde eğitimin ne kadar kötü olduğunu konuşmaya toplumun yediden yetmişe tamamı katılıyor.Ders Proğramlarını güncellemek Çağa ve Ülke koşullarına göre şekillendirmek ve Yüksek Puanlı Öğrencilerin Öğretmenlik Fakültelerini bölümlerini seçmeleri için gerekli tedbirleri almalıyız. (tıklayınız) Problem Öğretmen Kalitemizi geliştirmekte yatıyor.
ÖSYM Adaylara Üniversiteleri Tanıtan Kitap yayınladı(tıklayınız)
2015 ÖSYS merkezi yerleştirme ve ek yerleştirme sonuçlarına ait bilgiler dörder bölüm halinde verilmiştir. Birinci bölümde “Üniversite Grupları ve Üniversiteler Toplamı”, ikinci bölümde “Üniversiteler”, üçüncü bölümde “Fakülteler ve Yüksekokullar”, dördüncü bölümde ise “Yükseköğretim Programları” bazında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde üniversiteler esas alınarak hazırlanan tabloda, önce Devlet Üniversiteleri sonra Vakıf Üniversiteleri en sonda K.K.T.C ve Yurtdışındaki Üniversiteler ele alınmış ve her gruptaki üniversiteler alfabetik sırada listelenmiştir. Bu tabloda üniversitedeki herhangi bir yükseköğretim programının birinci sırada tercih edilme sayısına “01. TER.”, ikinci sırada tercih edilme sayısına “02. TER.” kısmında yer verilmiş olup; daha sonraki sıralarda tercih edilme sayıları da benzer şekilde belirtilmiştir. “10+. TER.” kısmında ise bu üniversitenin onuncu ve daha yukarı sıralarda tercih edilme sayısı belirtilmiştir. “01. YER.” kısmında bu üniversiteye birinci tercihinde yerleşen aday sayısına,”02. YER.” kısmında ikinci tercihinde yerleşen aday sayısına yer verilmiş olup; daha sonraki tercihlerinde yerleşen aday sayıları da benzer şekilde belirtilmiştir. “10+. YER.” kısmında ise bu üniversiteye onuncu ve daha yukarı tercihinde yerleşen aday sayısı belirtilmiştir. “ ayrıntılı bilgi için (tıklayınız)
Üniversite birincilerinin tercihi Hukuk, tıp ve mühendislik (tıklayınız) ÖSYM, ‘Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi Adaylarının Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri’ kitabı yayımladı. Buna göre 2015’te tercih hakkı kazanan 1 milyon 239 bin 800 aday toplam 17 milyon 969 bin 171 tercihte bulundu. 30 tercih hakkı olan her aday ortalama 14.49 tercih yapabildi. Dereceye girenlerin çoğu “Boğaziçi Üniversitesi” dedi. - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4 bin 618 adayın ilk tercihi olarak, birinci sırada istenen programlar listesinde en üst sıraya yerleşti. Hukuk, TM puan türünde en çok tercih edilenlerden. Öğrenciler çoğunlukla sözel ya da eşit ağırlıktan olduğu için tercihlerin burada yoğunlaşması normal. Ankara’nın hem kontenjanı yüksek hem de öğrenciler iş ve istihdam bakımından güçlü gördüğü için talep ediyor. İlk sıradaki tercihler listesinde ikinci, 2 bin 850 tercihle Hacettepe Türkçe Öğretmenliği ve üçüncü de 2 bin 608 adayla Hacettepe Sosyal Hizmetler programı oldu. - İlk 100’e giren en başarılı öğrencilerin yerleştiği üniversiteler arasında ise Boğaziçi toplam 49 öğrenci alarak birincilik koltuğuna oturdu. Koç Üniversitesi 30 adayla ikinci, Galatasaray ise 25 öğrenciyle üçüncü oldu. Marmara, Ankara, Erciyes, Biruni, Acıbadem, Gediz, Bezm-i Alem ve Murat Hüdavendigar üniversiteleri de ilk 100’den birer öğrenci aldı. Bu yıl tüm puan türlerindeki sıralamada ilk 100’de yer alan 187 adaydan 25’i Galatasaray Hukuk’a, 21’i Hacettepe İngilizce Tıp Fakültesi’ne ve 18’i ise Boğaziçi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ne girdi. Tıp seçemeyen diş hekimliğine gitti Bu yıl getirilen tıp ve hukuk barajı, tercihleri etkiledi. Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü M. Hasan Atasoy’un hazırladığı verilere göre, bir devlet üniversitesi bölümü ortalama 1300 aday tarafından tercih edildi. Devlet üniversitesi tıp fakülteleri ise 40 bin başarı sırası barajına rağmen ortalama 2 bin 489 aday tarafından seçildi. Geçen yıl 3 bin 40 olan ortalama tercih sayısının düşmesine, 40 bin barajı neden oldu. 2015 Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) yaklaşık 280 bin adayın MF puanı oluştu. 2015’te devlet üniversitesi hukuk fakülteleri geçen yıla göre 20 bin daha fazla aday tarafından seçildi. 2015 sınav sonuçlarına göre TM puanı oluşan 554 bin kişiden başarı sıralaması 150 bin içinde olanlar genellikle diğer sosyal bilimler bölümleri yerine hukuk yazdı. Diş hekimliğinde de geçen yıla göre bölüm/program başına tercih edilme sayısında yüzde10’dan fazla artış oldu. Özellikle tıp tercihi yapamayanlar bu bölüme yöneldi. Diş hekimliğine yönelik tercih artışının benzeri eczacılıkta da gerçekleşti.
2016 Üniversite Giriş Sınavında Mimarlık Adaylarına da Baraj getiriliyor(tıklayınız) bazı üniversitelerimizde Mimarlıkta aynı sınıftaki öğrenciler arasında başarı sıralaması farkı 200 bini aşıyor. Çok yüksek ve çok düşük puanlı öğrencilerin aynı sınıfta, aynı hocalar ve aynı müfredat ile ders görmesi, öğrencinin mütecanis(aynı bilgi düzeyinde) bir yapıda olmaması eğitim öğretimin niteliğinde sorunlara yol açıyor ve bu haklı şikayetlere, eleştirilere konu oluyor....(tıklayınız) Mühendislikte en düşük başarı sırası 240 bin olacak. Mimarlık fakülteleri için de baraj hazırlığı yapılıyor.(tıklayınız)
Learnia Gümüş Üyeliği için En Kısa Yol:(tıklayınız) Oyunlaştırma veya Oyunlaştırılmış Öğrenme (ya da gamified learning) dünya üzerinde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan yeni bir öğretme akımı.(tıklayınız) Birçok ülkede eğitim ve sınav sistemlerinde uygulanmaya da başlandı. Learnia, rekabet, ödül, hikayeleştirme ve mücadele gibi oyunlaştırma yaklaşımlarını öğrenme sürecine uyarlayarak geliştirilen bir öğretme platformu olarak tanımlanabilir. "Tamamı özgün, 7.000’den fazla soru ve 4.400 videoya sınırsız erişim eger istenilen Parayı öderseniz"(tıklayınız)
Uygulamaları inceleyin Telefonunuza indirerek Okul Başarınızı arttırın(tıklayınız)
14 Eylül’de açılması planlanan okulların turizimcilerin talebi ve Kurban Bayramı nedeniyle 28 Eylül 2015’de açılmasına karar verildi.Okullar bu kadar önemsenmemişti bu da oldu. (tıklayınız)
2015 Üniversitelere Ek yerleştirmeler ile açıköğretim de dahil 121 bin 133 aday daha üniversiteli oldu. (tıklayınız) Genel yerleştirmede 63 bin 335 boş kontenjan vardı.
2015 Üniversitelere 209 223 Öğrencilik EK Yerleştirme için bölümleri inceleyin boş yerler için tercihinizi yapın (tıklayınız) Traktör kullanmayacaksanız Traktör sürücü belgesi almayın derim. Yani yaşamınızda kullanmayacağınız bir bölümde boşuna okumayın derim. karar sizin sonuçta konuştuğumuz sizin hayatınız zaman çok önemli.. Üniversitelerde Birinci yerleştirmede 40 bine yakın kontenjan boş kalmıştı, buna bir de kazanıp da kayıt yaptırmayanlar(tıklayınız) eklenince boş sayısı 200 bini aştı. Hem de en iyi üniversiteler ve en iyi fakültelerinde! Tıp ve hukuk da dahil az ya da çok, her yerde açık var!(tıklayınız) 23 Ağustos 2015 son gündür.
2015 te Üniversiteyi Kazananların en Küçük Puanları (tıklayınız) ve 2015 LYS Sayısal Bilgiler
2015 ÖSYM LYS yerleştirme üniversite tercih sonuçları açıklandı.(tıklayınız) Adaylar 2015 LYS yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek. Üniversite kayıtları ise 3-7 Ağustos 2015 arasında yapılacak.
400 bin lise mezunu açıkta kaldı Lisans Yerleştirme Sınavları yerleştirme sonuçları açıklandı. 2015 yılında liseden mezun olan 400 binden fazla üniversite adayı açıkta kaldı. Düz lise mezunu olan 816 bin 179 adaydan sadece 126 bin 84’ü dört yıllık lisans programlarına yerleşti.(tıklayınız)
2015 'de Fen liseleri mezunu olan 16 bin 241 adaydan 9 bin 602’si de dört yıllık lisans programına yerleşmeyi başardı.2015'de Özel fen lisesi mezunu olan 5 bin 471 adayın 3 bin 457’si de dört yıllık lisans programında okumaya hak kazandı.
yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile 15 Mart 2015'de yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve 13-14-20-21 Haziran 2015 tarihlerinde yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre, adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2015-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı.
Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
KAYIT TARİHLERİ 2015-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015'de ilgili üniversiteler tarafından yapılacak. Adayların kayıt için yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Devlet üniversitelerinde isteyen öğrenciler için elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacak.
E-DEVLETTEN KAYIT İMKANI Devlet yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kaydolma imkanı sunacak. Elektronik kayıt, öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlı olacak. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler, yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracak. Elektronik kayıt işlemi, 2015-2016 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacak. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecek.
Yerleşen adaylar, e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabilecekler.
Sınavsız geçiş dahil 1 milyon 239 bin 800 aday üniversite tercihi yaptı. Üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına ise 784 bin 950 aday yerleşti.
ÖSYM, 2015-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri internet sitesinden paylaştı. Buna göre, sınavsız geçiş dahil tercih yapma hakkı olan 2 milyon 10 bin 790 adaydan 1 milyon 239 bin 800'ü tercih formu gönderdi. Tercih değerlendirme sonucunda, üniversitelerdeki 823 bin 739 kontenjandan 784 bin 950'sine yerleştirme yapıldı.
2015 Boş kontenjanlar Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti.
Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.
2015 AÖF dahil yerleştirme sayıları
2015 ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon 126 bin 670 olurken, üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile AÖF'ye yerleşen aday sayısı ise 983 bin 90 olarak duyuruldu.
Son sınıf düzeyinde ÖSYS'ye başvuran 891 bin 90 adaydan 475 bin 879'u, önceki yıllarda yerleşmemiş 630 bin 635 adaydan 343 bin 515'i, daha önce yerleşmiş 403 bin 640 adaydan 96 bin 801'i, bir yükseköğretim programını bitirmiş 156 bin 391 adaydan 46 bin 626'sı, yükseköğretimden kaydı silinmiş 44 bin 914 adaydan 20 bin 269'u üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile AÖF'ye yerleşti.(tıklayınız)
Üniversite Sorularının Açıklanmasını isteyen Mahkeme kararı açıklandı(tıklayınız)
Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanunu iptal eden (tıklayınız) Anayasa Mahkemesi, günlerdir beklenen gerekçeli kararını 2015 24 Temmuzda açıkladı:(tıklayınız) Devlet dershaneye yasal statü verdi, kapatamaz, eğitim, öğrenim hakkı ihlal edilemez.” Ve bu karardan sonra tüm gözler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bundan sonra ne yapacağına döndü. 257(AKP'nin 1 Milletvekili TBMM Başkanıdır) < 292 olduğu için Hükümet TBMM ortağı ile nasıl bir Kanun yapacak zamanla bekleyip göreceğiz. Dilerim TBMM tatili bırakıp acele toplanıp bir çözüm bulur
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin 1 Eylül’den itibaren kapatılmasını da öngören kanunu iptaline ilişkin kararının gerekçesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM kararında, dershaneleri eğitim ve sınav sisteminin doğurduğu, devletin dershaneleri yasal statüye kavuşturduğu tespiti yapıldı. Dershanelerin yasaklanarak kapatılması yerine, sakıncalarını önleyici tedbirler alınması gerektiği belirtilen kararda, düzenlemenin anayasanın 42. maddesindeki eğitim ve öğretim hakkı, teşebbüs hürriyetine aykırı olduğu ve demokratik bir toplumda kabul edilmeyecek derecede ölçüsüz bir sınırlama getirdiği savunuldu.
ÖZEL OKULA VİZE “Koşulları oluşmadığı” gerekçesiyle iptal edilen hükümlerin yürürlüğünü durdurmayan AYM, dershanelerin özel okula dönüşümünü öngören maddelere vize verdi. AYM, teknik bu maddelerin yönetmelikle düzenlenmesinin yasama yetkisinin devri olarak nitelendirilemeyeceğine hükmetti. Bürokratlarının kanunla görevden alınması düzenlemesi ise oybirliği ile iptal edildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hukuk müşavirliği kararı incelemeye alırken, gözler bakanlığın 1 Eylül’de ne yapacağına çevrildi. Dershaneciler ise gözlerini MEB’in karardan sonra çizeceği yol haritasına çevirdiler. AYM, CHP’nin 6528 sayılı Kanun’un iptali için açtığı davada, 13 Temmuz’da karar vermişti.
'DAHA AZ YASAK' Mahkeme, 5’e karşı 12 üyenin oy çokluğuyla Özel Eğitim Kurumları Kanunu’ndaki “dershaneleri” ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015’e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etti. İptal gerekçesinde şunlar vurgulandı: “Dava konusu kurallarla, eğitim ve sınav sisteminin yol açtığı, devletin de yasal statüye kavuşturduğu dershanelerin doğurduğu sakıncaları önleyici tedbirler almak yerine, bu kurumları tamamen yasaklamak suretiyle dershanelerin kapatılması yoluna gidilmesi, kişilerin sınavlara hazırlık kapsamında okul dışı özel kurumlardan eğitim desteği alma imkânını ortadan kaldırmakta, bu nedenle de eğitim ve öğrenim hakkını ihlal etmektedir. Demokratik toplum düzeni yönünden zorlayıcı bir neden ortaya konulmaksızın, sınırlama amacını gerçekleştirecek, daha az sınırlayıcı araçlara da başvurulmadan tamamen yasaklayıcı bir yöntemle dershanelerin kapatılması, teşebbüs özgürlüğüne demokratik toplum düzeninde gerekli olmayan ölçüsüz bir sınırlamadır.”
Dershane öğretmenlerinin devlete KPSS sınavına girmeden atamaları düzenlemesi de iptal edildi.
VALİYE VİZE MEB merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı ile Bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevlerinin, bu maddenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ereceğine ilişkin düzenleme de iptal edildi. Özel okula dönüşüm taahhüdünde bulunan dershanelere Hazine arazisi üzerinde eğitim tesisi yapılması amacıyla Devlet İhale Kanunu’na göre pazarlık usulüyle 25 yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesisine getirilen Bakanlık aleyhine açılan davalardan tüm yargılama giderleri üstlenilerek kayıtsız ve şartsız feragat koşulu getirilmesi hukuk devleti ve hak arama özgürlüğüne aykırı görülerek iptal edildi.
KİM, NE OY VERDİ İPTAL İSTEYENLER: AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekilleri Alparslan Altan, Burhan Üstün, üyeler Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü, Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, Erdal Tercan, Emin Kuz, Hasan Tahsin Gökcan. KARŞI OY VERENLER: Üyeler Nuri Necipoğlu, Hicabi Dursun, Muammer Topal, Kadir Özkaya ile Rıdvan Güleç katılmadı ve karşı oy verdi.
Dershaneciler: Bakanlığın yol haritasını bekliyoruz Anayasa hukukçuları ve dernek temsilcileri, gerekçeli kararı Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
İbrahim Taşel (TÖDER Başkanı): “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hem dershane hem kurs tanımı hem de dönüşüm okullarıyla ilgili yeni bir dönüşüm haritası çıkarması gerekiyor. Hem öğrencilerin hem velilerin hem bu sektörde çalışan öğretmen ve yatırımcıların zarar görmeyeceği, en önemlisi de ülkemizin eğitim sisteminin zarar görmeyeceği yeni bir yol haritasının acilen belirlenmesi gerekir. Ama net olan bir durum var; dönüşüm okullarıyla ilgili bir iptal kararı yok.” Geç alınmış bir karar Selçuk Pehlivanoğlu (Türk Eğitim Derneği Gen
Kemal Türkeli - Bakırköyün eğitim portalı - Matematik Özel Ders, Türkçe Özel Ders Verme, SBS - Yönetim
LGS için kalan süre: 193 gün TYT için kalan süre: 185 gün AYT için kalan süre: 186 gün
Anket
Sözlük
İstanbul Hava Durumu
İstanbul Hava Durumu
Sıcaklık: Yükleniyor...
Hava Durumu: Yükleniyor...
Rüzgar Hızı: Yükleniyor...
Bağlantılar
ATAKÖY Gazetesini [tıklayın]
okuyun( Kemal Türkeli 10 sene (2000-2010)
aylık Ataköy Gazete' sinde LGS, AYT, TYT için Rehberlik köşe yazıları yazdı.
Artık kendi sitesinde yazmaktadır.Yerel Atakoy Gazetesini okumak için (tıklayınız)