![]() |
![]() |
![]() |
http://www.hurriyet.com.tr/cocugunuza-ders-calisma-aliskanligi-kazandirmanin-yollari-var-40038447 http://www.milliyet.com.tr/dil-ogrenmeye-kac-yasinda-egitim-2348546/
Okul sayesinde , okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki , Türk milleti, Türk sanatı, Türk ekonomisi, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleri ile gelişir. K.Atatürk
SBS veya Üniversite Adayları Sınavınızı önemseyip ne kadar hazırlıklı olursanız sınav başarınız da o oranda olabilir. Sınavlar kendilerini önemseyenleri önemser
Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir davranışı (veya duymak istemediğiniz bir sözü) lütfen karşınızdakine de yapmayınız ( veya söylemeyiniz).
YGS, LYS veya TEOG Adayları için Denenmiş Başarı Yolu 1; Okulda, Test sınavlarında veya yarın çalışma hayatınızda başarılı olabilmeniz için yararlanabileceğiniz başarı yollarından birini anlatacağım.
Abbas Güçlü Eğitim alanındaki yılların birkimini gazetedeki gibi sınırlı yer darlığı
HERŞEY SENİNLE BAŞLAR Yayınevi: Alfa Yayınevi http://www.alfakitap.com/kitap.asp?id=19&kitapID=3248
LİMİT SİZSİNİZ (Kendi kanatlarıyla uçma dersleri , 156 sayfa) Mümin Sekman , “Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez “ ALFA Yayınevi www.alfakitap.com, www.kigem.com, www.muminsekman.com Önce kendi kanatlarına güven! Büyük başarı kalpten gelir , beyinde büyür, ellerden hayata geçer. Dışımızdaki limitler , içimizdekiler kadar büyür ya da küçülür. Kafesten çıkınca değil, kafesi içimizden çıkarınca özgürleşiriz. Kendi yolundan, kendi kanatlarıyla , kendi hayaline gidenlere Kendi gücüyle nasıl başaracağını anlatan yeni bir “başarı müfredatı”. Başarılı olabilmek için arı gibi çalışmanız gerekir. Konuya olan ilginiz başarılı olabilmeniz için bilgilenme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Seçiminiz ne olursa olsun rakipleriniz her zaman olacaktır. Her başarının bir son kullanma tarihi olacağından kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. İnsanları üç kümeden birine yerleştirebiliriz. Gerçekten başarılılar, başarılıyım diye geçinenler ve başarılı insanlar yardımıyla geçimini sürdürenler.
Burak Hoca(KILANÇ)
Öğrendiklerinizi unutmamanız için gerekli tekrar aralıklarını Remzi Kitabevi 254 sayfa olan kitabın 23.basımını yapmıştır. (tıklayınız) Prof.Acar Baltaş'ın sitesi [tıklayınız]
Sadece Aptallar 8 saat uyur (Erdal Demirkıran, 335 sayfa,
Genç Türk Bilim kadınlarına Burs desteği ; http://www.lorealbilimkadinlari.com/
Kişisel Gelişim Yayınları'nın İnternet Adresleri![]()
Mümin Sekman
KİGEM - Kişisel Gelişim Merkezi
Bir insanı ölçmenin gerçek kriteri onun kesinlikle kendisine hiçbir iyilik yapma şansı olmayan birine nasıl davrandığına bakmaktır. (SAMUEL JOHNSON)
Hangi limana gideceğini bilmeyene hiçbir rüzgardan hayır gelmez (SENECA)
Giritli bir Filozof bütün Giritlilerin yalancı olduğunu söylemiş. Sizce bu bir önerme(doğru veya yanlış) veya bir paradoks mudur? Cevabınızı Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir a bekliyorum. Adam Dediğin Benim Gibi olur
Erdal DEMİRKIRAN’dan MASALLAR ben dünyanın en akıllı insanıyım
Erdal Demirkıran
İFLAS ETMENİN YOLLARI Erdal Demirkıran
LYS, YGS veya TEOG Adayları için Denenmiş Başarı Yolu 2 ;
Okulda, Test sınavlarında veya yarın çalışma hayatınızda başarılı olabilmeniz için yararlanabileceğiniz başarı yollarından birini anlatacağım. Doğal olarak siz yiyeceğinizi , giyeceğinizi, evinizi , eşyalarınızı , arabanızı, işinizi , gelirinizi sağlamak işinde etkin rolleri olan binlerce insandan sadece birkaçını yakından tanıyorsunuz. Dikkatinizi şuna çekmek istiyorum. 1.Her şeyi başaran… YAPANLAR 2.Her şeye itiraz eden veya her şeyi engelleyen…YAPMAYANLAR 3.Her şeyde başarısızlığa uğrayanlar …YAPAMAYANLAR kümesi. Karşılaştığınız insanların hangi gruptan olduklarını anladıktan sonra size başarıya ulaşabilmeniz için yardım edebilecek insanların hangileri olduğunu anlıyabilirsiniz. Diğer insanları da görmemezlikten gelmemelisiniz. YAPMAYANLARIN düşmanlıklarını kazanmaktansa dostluklarını kazanmaya çalışınız. YAPAMAYANLARA ise cesaret vermek veya onlara yardım etme yolunu seçiniz. Kaynaklarınızı iki katına çıkartabilmeniz için yapanlar kümesinden Akıllı ve anlayışlı bir insanın dostluğunu kazanın. Eğer akıllı ve işbirliği yapmaya hazır yeni bir dost daha bulduğunuz taktirde kaynaklarınızı üç misline çıkarmış olursunuz. Genelleştirirsek YAPANLAR kümesinden on arkadaş edinirseniz kaynaklarınızı bir piramit haline sokar etki alanınızı ve gücünüzü on katına çıkarmış olursunuz. Her iş veya organizasyonun en başındaki kimselerin onların oraya çıkmasında yardım etmiş olan ve onların orada zirvede kalmalarını sağlayan etkin ve yetkin dostları vardır. Çağdaş iş ve çağdaş yaşam insanlardan oluşmuş karmaşık bir sistemdir. Öyle ki her birimizin isteyerek veya istemeyerek birbirimizin başarısına olumlu veya olumsuz yönde katkıda bulunma olasılığımız vardır. Bu nedenle de yapanlar kümesinden en az bir arkadaşı olmayan yalnız insan çekildiği sıcak kozasında çok gerilerde kalmaktadır. SBS ile Fen veya Anadolu lisesi kazananlar veya LYS ile yüksek puanlı bir Üniversitenin bir Fakültesini kazanırsanız ortak anılarınız olabilecek YAPANLAR kümesinden arkadaşlarla tanışma, dostluğunuzu geliştirme olasılığınız da artacaktır.
Arkadaşının kim olduğunu söyle nasıl biri olduğunu söyleyeyim. Cervantes PSİKOLOJİK DANIŞMA Merkezi : İstanbul Bakırköy ; www.mavinoktapdr.com İstanbul Bakırköy Ataköy 9.kısım ÖZGÜR BİLGE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ; www.ozgurbilge.com LYS, YGS veya TEOG Adayları için Denenmiş Başarı Yolu 3 ;
Okulda, Test sınavlarında veya yarın çalışma hayatınızda başarılı olabilmeniz için yararlanabileceğiniz başarı yollarından birini anlatacağım. Psikolog Dr.Emile Cove bütün hastalarına şu manevi reçeteyi önerirdi.”Daima yapmanız gereken şeyin kolay olduğunu düşününüz. Gerçekten de öyle olduğunu zamanla göreceksiniz.” Daima başarıya erişmenin KOLAY olduğunu düşünün. Çünkü gerçek olanı da böyledir. Herkes insanı başarıya ulaştıran Denenmiş başarı yollarını anlayabilir, öğrenebilir ve yaşamına uygulayabilir. Başarı şimdi nerede olduğunuza bağlı değildir. Başarı hangi hedefe doğru gitmekte olduğunuza bağlıdır. Kısaca başarı şimdi ne olduğunuza bağlı değildir, başarı ne olmaya başladığınıza bağlıdır. Kolaylıkla sözcüğü “tembelce” veya “kayıtsızca” veya “yoğun düşünce ve çaba olmaksızın” anlamında değildir. Çünkü “tembelce” veya “kayıtsızca” veya “yoğun düşünce ve çaba olmaksızın” başarıya erişemezsiniz. O halde haydi işbaşına YGS, LYS veya TEOG ile başarılı olabilmek için iş başına, bilinçli yoğun ders çalışmaya başlayın. Yolcu yolunda gerek. Gelecek yazımda başka bir denenmiş Başarı yolu üzerine konuşmak üzere. Hoşçakalın.
|
BUGÜN BAŞARI IÇIN NE YAPABİLİRSİNİZ? |
|
|
|
| Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır. |
| Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır. Yasal ve ahlaki limitleri aşmadan sonuç almaktır. Hiçbir açıklama, özür veya gerekçe başarı kadar başarılı değildir. Amaca ulaşmak için aştığınız engellerin sayısı, başarınızın büyüklüğünü belirler. Nereye geldiğinizden daha çok, nereden yola çıktığınız önemlidir. Vehbi Koç Rahmi Koç'tan hep daha başarılı bulunuyor, çünkü o "sıfırdan" yola çıktı. İnanın bana, hayatta büyük işler başarmak için en şanssız durum, ülkenin en zengin adamının çocuğu olarak doğmaktır. İnsanlar engeller yüzünden başarılı olamadıklarını düşünürler oysa asıl yürünen bir yolda engel yoksa o yolun sonunda başarı yoktur.
|
LYS, YGS veya TEOG Adayları için Denenmiş Başarı Yolu 4 ;
Okulda, Test sınavlarında veya yarın çalışma hayatınızda başarılı olabilmeniz için yararlanabileceğiniz başarı yollarından birini anlatacağım.
Unutmayın ki kullandığınız veya ihtiyaç duyduğunuz hemen her şey başkalarının düşüncelerinin veya çabalarının bir sonucudur.
Üzerinde duracağım başarı yolu, size bazı şeylere “Hayır” demenizi önermektedir. Çünkü biliyorsunuz , dünyamızda doğru olan ve yapılması gereken milyonlarca konular olabilir. Fakat sizler yapabileceğiniz veya konuşabileceğiniz şeylerin oluşturduğu kümenin çok büyük bir alt kümesine sesli olarak değilse bile , içinizden “Hayır” diyebilmelisiniz.
Hiçbirinizin yapılması gereken bütün işleri yapmak için zamanı ve gücü yoktur. Sizler yapılması gereken işler kümesinin sadece bir alt kümesini yapabilirsiniz. Örneğin başarılı bir Doktor ve bir Pilot olmanız zordur.
Denenmiş başarı yolu şunu öneriyor.
1. Genellikle “Hayır” deyin.
2. Pek ender olarak “Evet” deyin.
Bu başarı yolunu açıklayayım. Düşüncelerinizi, zamanınızı ve çabalarınızı sadece o tek esas gayenize(Üniversite veya Anadolu Lisesi kazanmak gibi) yöneltmelisiniz. Sizden istenebilecek her şeyi başarılı olarak yapabilme olasılığınız düşüktür. Harvard Üniversitesinin ünlü psikoloğu William James’in dile getirdiği gibi “inanç gerçeği yaratmaktadır.” Yani insan düşünmediği veya istemediği bir şeyi gerçekleştiremez. Başarılı olabilmek için sonuca erişmeniz gerekmekte olup bütün dikkatinizi sadece elde etmek istediğiniz hedefinize yoğunlaştırmanız , bunun dışında kalan yüzlerce başka şeyi de aynı güçle istememeniz ve onları yapma isteğinize de güçlü olarak Hayır diyebilmelisiniz.
Onun için önerilebilecek değerli birçok şeye “hayır” diyebilmelisiniz. Zira bunlar hedefiniz olan asıl gayenize erişmek için yapmanız gereken çalışmalarla bağdaşmazlar.
William James size “dikkatinizi sadece elde etmek istediğiniz şeyin üzerinde yoğunlaştırmanız gerektiğini “ önermektedir.Bu uyarı amacınız dışındaki işlere zaman veya enerji harcamanız istenildiğinde genellikle “Hayır” demenizi önermektedir.
Başarılı bir insanın hayatını anlayabilmek için , sadece onun neleri yaptığını değil , onun bilerek isteyerek bilinçli olarak neleri yapmadığını da bilmemiz gerekir.
Bildiğiniz gibi bir insanın vücudundan veya kafasından alınabilecek şeylerin üst limiti sınırlıdır. Amacınız için uygun olmayan şeyleri yaparak veya izleyerek zamanınızı harcamaktan kaçınmalısınız. Sonuçta da akıllıca bir yol da izlemiş olursunuz. İyi yapabileceği şeylerden en iyisini seçen ve bunu azimle başarmaya çalışan bir öğrenci en akıllıca yolu seçmiş olacaktır.
Bilinçaltınızı bir tek hedefe erişecek şekilde programlarsanız o da tepki olarak aynı amaç için rehberiniz olacaktır. Yani siz bir an için hedefinizi unutacak olsanız bile beyniniz sizi hedefinize göre hemen yönlendirecektir. Ayrıca unutmayınız ki dikkat bölünemez. İnsan aynı anda 2 farklı problemi çözemez.
Hedefinizi birden çok seçecek olursanız herhangi birinde başarılı olabilmek için ortalama enerjiniz azalmış olacaktır. Bu da sizi hedefinizde yüzeysel bir başarıya götürecektir.
Karşınıza çıkacak ilgisiz birçok şeye “Hayır” diyerek başarıya giden yolu kendinize açmış olacaksınız. Bu denenmiş başarı yolunu uygulayarak 2010 YGS, LYS veya SBS sınavlarınıza girinceye kadar başka olaylara zaman ayırmaya genellikle “Hayır” deyin. Örneğin bilgisayar oyunu oynama isteğinize hayır diyebilmelisiniz. Boş vakitlerinizi değerlendirerek hayatta başarılı bir öğrenci olamazsınız. Gelecek yazımda başka bir denenmiş Başarı yolu üzerine konuşmak üzere.
Hoşçakalın.
Başarınıza katkıda bulunmayı dilerim. KEMAL Hoca : 0536.5118400
Başarı gölgeniz gibi büyük bir tutku ile hep peşinizden gelsin. Sevgilerimle www.kemalturkeli.com, www.atakoygazete.com.tr,
www.benidahilet.org Rehberlik köşesi
yazarı Kemal Türkeli
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
HIZLI OKUMA
Bir resme, bir karikatüre bakarız ama bir yazıyı okuruz. Aslında ikisi arasında bir fark yoktur. Gözümüz şekilleri görür, beyin de değerlendirir. Ancak okumayı öğrenmeye başladığımızdan beri edindiğimiz ve hemen herkeste bulunduğu için farkına varamadığımız bazı alışkanlıklar nedeni ile okuma hızımız, insanın sahip olduğu kapasiteye göre hayli yavaştır. İnsanlar sadece göz ve beyin arasında olması gereken okuma işleminin arasına bazı lüzumsuz alışkanlıklar katarlar. Kimi duyulacak şekilde (özellikle çocuklar) sesli okur, kiminin okurken dudakları kıpırdar, kimileri ise yazıyı içinden kelime kelime okur. Bütün bu kötü alışkanlıklar okuma süresince ekstra bir güç sarf ettirdiğinden okurken çabucak Yavaş okumamızın birinci nedeni gözümüzün görme alanını iyi kullanmamamız yani okurken Günümüzün baş döndürücü temposunda yavaş okuyarak zaman kaybetme lüksümüz yoktur, Okumamızı yavaşlatan en önemli psikolojik etken ise hızlı okursak anlayamayacağımızı Süratli okuma teknikleri ise paragraf okumak, sütun okumak, çapraz okumak gibi çeşitlidir. Daha geniş sütunlarda da yine aynı şekilde ancak her satırda kelimeleri birer atlayarak Çok fazla kişisel yetenek gerektirmeyen hızlı okuma tekniği ile okumak, konsantrasyonun |
http://www.turkceciler.com/Dersnotlari/hizli_okuma_teknikleri_2.html http://www.kozayayin.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=668&Itemid=1 |
http://giris.dershanemyanimda.net/hizliokuma.asp

Yrd. Doç. Dr. Faruk LEVENT - Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü
Zekâyı geliştirmek için etkili yol: Günlük tutmak
Türk romanının önemli isimlerinden Ayşe Kulin, bir söyleşisinde hayatındaki en büyük pişmanlıklarından birinin günlük tutmamak olduğunu belirterek, “Hayali yazarken yani hatıralarımı, hep hatırlayabildiğim kadarlarını yazdım. Tabii yazarken baktım o tarihlerde neler olmuş; bazı şeyleri gözümün önüne getirmeye çalıştım.
Ama kendi ifademle tutulmuş notları daha çok tercih ederdim, o zamanki
duygularımı taşıdığı için” demiş ve eklemiş: “Genç kuşağa en önemli tavsiyem düzenli olarak günlük utmalarıdır.”
Çağdaş çocuk edebiyatımızın öncülerinden biri olan Mustafa Ruhi Şirin, ‘Aşk Olsun Çocuğum Aşk Olsun’ adlı kitabında yazdığı dördüncü şiirde çocuk için hayal gücünün çok önemli olduğunu belirtir ve hayal gücünü ikiz kardeş olarak tanımlar:
“Çocuk hayal gücü ile büyümektedir. Hayaller onu büyütür, geliştirir. Hayalin yanında ilham da hayatın yardımcısıdır. Önemli olan onu çağırmasını bilmektir. Hayal bu anlamda ilham kaynağıdır.
Hayal adeta çocuğun kurtarıcısıdır; onu yalnızlıktan kurtarır ve göklere açılmasına ve kâinat kitabını okumasına vesile olur.”
Ünlü Alman fizikçi Albert Einstein, “Hayal gücü her şey demektir. Sizi bekleyen güzelliklerin bir fragmanı gibidir. Hayal gücü bilgiden bile daha önemlidir” diyerek zekânın gerçek göstergesinin bilgi değil hayal gücü olduğunu ifade ediyor. Zira bilim, sanat ve teknoloji alanında hayatımızı kolaylaştıran çok sayıda ilerleme, hayal güçleri zengin olan insanlar sayesinde gerçekleşti. Dolayısıyla çocukların eğitiminde sadece bilgi yüklemek yerine onların kendilerini ifade edebilecekleri aktivitelere yönlendirilmesi
gerekiyor. Bu noktada ‘günlük tutma’nın değeri ortaya çıkıyor. Çünkü günlük tutmak; hayal gücünü, muhakemeyi, dil becerisini ve hafızayı güçlendirmesi bakımından zekâyı geliştirmenin en etkili yollarından biri.
Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde, “her gün yaşananları, olayları ve anıları bir deftere yazmak” şeklinde tanımlanan günlük tutmak, bireyin yaşadıklarını gözden geçirmesi ve kendi kendini değerlendirmesidir.
Bir başka ifadeyle günlük; varlık nedenimizi, nasıl bir insan olduğumuzu ve hayatta neleri iyi yaptığımızı,neleri yanlış yaptığımızı bize hatırlatan bir anı defteridir. Bu anlamda günlük tutmak, insanın kendini daha iyi tanımasını sağlayarak farkındalık düzeyini arttırıyor ve mantıklı kararlar vermesini kolaylaştırıyor.
Günlük yazan bireyler, yaşadıklarını ve deneyimlerini kendi ifadeleriyle organize ederek yazı dili ile biçimlendiriyorlar. Birey, yazma becerisini kullanırken zihninde yapılandırdığı verileri inceleme, gözden geçirme, sorgulama, ilişkilendirme, kontrol etme gibi işlemlerle yeniden düzenliyor.
Bir başka ifadeyle yazmak; amaca uygun kelimeleri seçmeyi, bunları yerli yerinde kullanabilmeyi, dilin işleyiş düzenine uygun cümleler kurabilmeyi ve cümleleri farklı amaçlara uygun olarak biçimlendirmeyi gerektiriyor.
İkinci bellek işlevi görüyor
Günlük tutmak bir bireye; en derin düşüncelerini, duygularını ve endişelerini cümlelerle kendini ifade etme ve daha sonradan yeni baştan inceleme fırsatı veriyor. Dolayısıyla günlük tutmak yaşanılan olayların unutulmasını önleyerek yaşanılanların hafızalarımızda daima tazeliğini korumasını sağlıyor. Bu özelliğinden dolayı günlük, ikinci bir bellek işlevi görüyor.
Zekâ kavramı ile ilgili birçok bilim adamı farklı tanımlamalarda bulunuyor. Zekâ genel olarak düşünme, akıl yürütme, muhakeme, hafıza, mantık kurma ve sonuç çıkarma gibi yeteneklerin bütünü olarak açıklanabilir. Thurstone’a göre zekâ, her biri diğerlerinden farklı bir zihin gücü gerektiren yeteneklerin bileşiminden oluşur. Zekâyı oluşturan bu temel yetenekler şunlar:
Sözel yetenek: Okuduğunu anlama, cümleleri düzenleme, sözel muhakeme ve kelime
hazinesi gibi yetenekler.
Kelime akıcılığı: Belli bir sürede belirli türden çok sayıda kelime bulabilme.
Bellek: Anlamsız şeyleri sayısal, sözel ve şekilsel sıraları ve materyalleri ayrıntıları ile
hatırda tutabilme gibi faktörleri içine alır.
Mantıksal düşünme (muhakeme): Mantıklı düşünebilme ve usa vurma gücü.
Algısal yetenek: Karmaşık bir nesnenin ayrıntılarını görebilme; benzerlikleri ve farklılıkları
çabuk ve doğru olarak algılayabilme.
Yer-Mekân ilişkileri: Bir nesnenin görünmeyen yönleri ile birlikte uzaydaki çeşitli durumlarını
tasarlayabilme, hayal edebilme, göz önünde canlandırabilme, yer-mekân ilişkilerini
algılayabilme gibi yetenekler.
Sayısal yetenek: Basit aritmetik işlemleri çabuk ve doğru olarak hesaplayabilme.
Yukarıda yapılan açıklamalara dayalı olarak günlük tutmanın, Thurstone’un belirlediği
zekâyı oluşturan yeteneklerin (sayısal yetenek hariç) gelişimini doğrudan desteklediğini
söyleyebiliriz. Zekânın en önemli özelliği geliştirilebilir olmasıdır. Dünyaya gelen her
çocukta zekâ kapasitesi belli oranda mevcuttur; fakat bu kapasitenin açığa çıkması,
uygun çevresel koşullara ve doğru aktivitelere bağlıdır. Çocukların günlük tutma alışkanlığına
sahip olması, zekâ gelişimleri açısından çok faydalıdır. Bu yüzden ebeveynler olarak onlara
bu alışkanlığı kazandırmaya çalışmalıyız.

KARİYER
PLANLAMANIN İLK ADIMLARI (tıklayınız)
Özellikle endüstri devrimi sonrası hayatımıza giren kariyer kavramının, günümüz toplumlarında bireyin yaşamının odak noktalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Önceleri sadece yaşamı devam ettirme adına yapılan işler, şimdilerde bireyin kimliğinin bir parçası olmuş durumda. Dolayısıyla, çalışanın kendini çalıştığı kurum ve yaptığı işle ifade etmeye başladığı bir süreç yaşıyoruz. Çünkü meslek seçerken sadece ekonomik getirilerini düşünmüyoruz artık. Bunun yanında o mesleğin veya işin bireyin kendini gerçekleştirmesine katkılarını da düşünüyoruz. Bu da kariyer planlamanın önemini ortaya koyuyor.
Kariyer planlamaya değinmeden önce, kariyer kavramını tanımlamak gerekir. Kariyer en temel anlamıyla, bireyin iş yaşantısıyla ilgili attığı her adımı içeren ve yaşam boyu devam eden bir süreç olarak nitelendirilebilir. Bu noktadan hareketle, aldığımız ilköğretim ve lise eğitiminin de kariyerimizin basamakları olduğu söyleyebiliriz. Elbette, bu süreçte çoğumuz bu şekilde düşünmüyoruz. Genelde üniversite yaşantısıyla birlikle, seçilen meslek ve alanın kariyerimizin bir ilk adımları olduğunu düşünüyoruz. Çoğu zaman duyarız; “ben matematikten öğrendiğin örneğin logaritma konusunu hayatımda hiç kullanmayacağım.”
veya “Edebiyat Bilgileri gelecekte ne işime yarayacak” diyen öğrencilerle karşılaşırız. Bu da kariyer olgunluğunun henüz yeterince gelişmediğini gösterir.
Peki, kariyer olgunluğu ne demektir? Kariyer olgunluğu, bireyin yaşına uygun kariyer kararları vermeye hazır olması ve kariyer gelişimine katkıda bulunacak sorumluluklarla baş edebilmesi olarak tanımlanabilir. Bu noktada şuan 17–18 yaş grubunda olan ve YGS ve LYS’lere girecek, kariyerinin aslında en temel ve somut adımlarını atacak olan öğrencilerimizin kariyer olgunluğu ne düzeydedir bunu sorgulamak gerekir. Başarılı bir kariyer planlaması kariyer olgunluğu ile direk olarak ilişkilidir. Yapılan araştırmalar da kariyer olgunluğunun istenilen ve bireyi mutlu eden bir kariyer elde etmesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir (Powell & Luzzo, 1998) Çünkü kariyer olgunluğu yüksek olan bireylerin kariyerlerine karar verme sürecinde farkındalıklarının yüksek olduğu, alternatif olanakları düşünen ve bunun için gerekli adımları atan bireyler olduğu görülmüştür.(Savickas,1990).
Kariyer olgunluğunun kariyer planlama ile ilişkisine değindik. Peki kariyer planlama nedir? Kariyer planlama, bireyin kariyer hedeflerini oluşturması ve bu hedeflere ulaşması için gerekli bilgi ve becerileri kazanmak amacıyla uygun eğitim ve gelişim olanaklarını belirlemesi süreci olarak tanımlanabilir. Kariyer planlama süreci kişinin mesleğine karar vermesi, iş bulması, işi daha iyi yapabilmek adına kendini geliştirmesi, olası iş değişiklikleri
(bazen bir kez bazen daha fazla olabilir) ve hatta emekliliği de içerir. Tanımdan yola çıkarak az çok sistemli kariyer planlama sürecinin lise bitimi ve üniversiteye giriş aşamasında netleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Çünkü öğrenci bu süreçte alacağı eğitime karar verir, mesleki olarak nerde olmak istediğini düşünür. Bunu biraz bilinçli biraz da bilinçsiz şekilde yapar. Lise bitiminde yapacağı mesleğe karar vermek zorunda kalır istese de istemese de. Eğer bilinçli, kariyer olgunluğu yüksek bir öğrenci ise, ilerde başarılı olacağı mesleğe seçme olasılığı yüksek iken, kariyer olgunluğu yeterince gelişmemiş ise daha belirsiz bir süreç yaşama ihtimali yüksektir. Bu belirsizlikle içinde iyi bir üniversite ya da bölüm kazanabilir ama gerçekten kendi istediği bir alanda eğitim alıp almadığı önemli. Kariyer olgunluğu yeterince gelişmemiş ise ve böyle bir karar vermesi gerekiyorsa, ilerde bireyin yaşayacağı iş değişiklikleri, alan değişikleri oranı artar diyebiliriz. Çünkü zamanla kazandığı olgunluk kendi kariyer yolunu bulmasını sağlayacaktır. Bu değişiklikler bireyler tarafından pek de sevilmez ve mutsuzluk yaratır. Aslında, bunu çok da olumsuz değerlendirmemek gerekir. Çünkü her yaşta birey kariyerine yeni bir yön verebilir ve yeni bir başlangıç yapabilir. Bu da kariyer yönetimi kavramını aklımıza getiriyor. Kariyer yönetimi, bireyin belirlediği kariyer planını gerçekleştirmek için ortaya koyduğu stratejiler bütünüdür ki bu stratejiler kariyer hedeflerine göre değişebilir.
Ülkemizde kariyer planlamasının en somut adımının üniversiteye giriş sınavıyla gerçekleştiğini yukarıda belirtmiştik. Bundan önce, 9. sınıf sonunda yapılan alan seçimi öğrencilerin genel olarak hangi alanlara yönelebileceklerini belirliyor. Bu süreç, öğrenciler ve ebeveynler açısından zorlu bir dönem. Henüz kariyer olduğuna ulaşmamış bireylerin zorunlu bir seçimle belli alanlara yönelmesini 9.sınıfta yapılan bu alan seçimi belirliyor. Bu nokta da öğrencilerin kariyer olgunluğuna erişmesini sağlayacak çalışmalara önem verilmesi ülkemizdeki eğitim hedefleri açısından önemli. Özellikle yeni sınav sistemi ile birlikte alanlar arası uçurumun azalması öğrencilerin doğru kariyer hedeflerine yönelmelerini kolaylaştıracak bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bilinçli veya bilinçsiz seçilen alanlarına mahkûm olmalarını engelleyen bir sistem sunuyor bize. Bu da öğrencilere kariyer hedeflerini değiştirebilmeleri olanağını sunuyor. Dolayısıyla, birey bu süreç içinde kendine en uygun alanı seçebilirse erken yol almaya başlar ama doğru alanı bulamamış olsa bile her şey bitmiş değil. Üniversite yıllarında kendini geliştirdiği alanlar, iş hayatında kendine kattıklarıyla yeni bir kariye planı yapması mümkün. Kariyer planlaması için hiçbir zaman geç değildir. Yeter ki ne istediğinizi bilin.
Günümüzde meslekler arası sınırların belirsizleştiği de bir gerçek. Öğrenci hangi alanda eğitim alırsa alsın kariyerine bulunduğu noktadan itibaren farklı bir yön çizebilir. İş dünyası kendini her açıdan geliştiren çalışanlara ihtiyaç duyuyor ve öğrenmeyi öğrenen bireylerle çalışmayı uygun buluyor. Bu da, farklı bir eğitim geçmişine sahip olsa bile bireye kariyerini tamamen değiştirebilme fırsatı sunuyor. Bu yüzden de bireyin sınavla yerleştiği bölüm onun kaderini belirlemeyebilir eğer isterse.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: başarılı bir kariyer için erken atacağınız adımların sizi başarıya götürme olasılığı yüksek fakat hiçbir zaman doğru alana yönelmek için geç değildir. Size en uygun olan alan en başarılı olacağınız alandır.
Fen Bilimleri Dershanesi Kadıköy-4
Rehber Öğretmeni - Neslihan Yaşar
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ENVANTERİ ;Kendinizi Değerlendirme
envanteri sorularını cevaplayın kendinizle ilgili bilgi edinin (tıklayınız)
Öğrendiğimiz Bazı bilgiler kazandırdıkları kadar kaybettirdikleriyle de hayatımızı biçimlendirirler.
Bazı kişiler başına gelenlerin üzüntüsü ile yetinmez , gelebilecek olan bela çeşitlerini de hayal ederek , dertlerini çoğaltırlar.
Çoğu kişi başkalarını küçümsemeden sahip olduklarının keyfini çıkaramaz nedense.
Öğrenmek istemediklerimizi hiçbir zaman öğrenmeyiz.
Neden, Nerede, Ne zaman, Nasıl olmuş, Ne olmuş? sorularını sürekli sorarak yanıtlarını bulmaya çalışanlar bilgiler arasındaki neden- Sonuç bağını da geliştiririler.
Sayfa 9; Doğanın muazzam kitabının dili matematiktir.
Galileo
Sayfa 14;
Matematiksel çalışmanın en önemli sonucu, öğrencilerin düşünmesini sağlamaktır.
John Wesley Young
Sayfa 19;
Başarının sırlarından biri, geçici başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir. Mark Kay
Engeller beni durduramaz, her bir engel kararlılığımı daha da güçlendirir. Leonardo da Vinci
Olumsuz düşünceleri zihinsel canavarlar halini almadan önce yok edin. Anonim Neyi Aradığını bilmeyen, onla karşılaşsa da onu bulduğunu anlayamaz. Cladue Bernard
Sayfa 53; Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakilerin(dinleyicilerinin) anlayabileceği kadardır.Mevlana
Sayfa 54; Güçlükler başarının değerini artıran süslerdir. Moliere Sayda 57; Bu sorunun çözümünde bir bütün parçalarının toplamına eşittir mantık kuralını kullandık. İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Andre Gıde
Sayfa 63; Basit bir adamın elinden geleni yapmaya çalışması, zeki bir adamın tembelliğinden daha iyidir. G. Gracıan
Sayfa 64; İyi bir kafaya sahip olmak yetmez; mesele onu iyi kullanabilmektedir. Rene Descartes
Sayfa 65; En büyük zaman hırsızı kararsızlıktır. C. Floru
Sayfa 42; Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak şarttır. Balzac
Sayfa 159;
Başkalarına yardımcı olmak için elinize her zaman büyük fırsatlar geçmez, ama küçük fırsatlar her gün çıkar. Sally Koch
Sayfa 170;
Güçlükler(SBS sınavı) başarının değerini artıran süslerdir. Moliere
Sayfa 172;
Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceğinizi yapın. Theodore Roosevelt
Sayfa 181;
Bir şey biliyorum, o da hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates
Sayfa 192;
Başkalarından daha akıllı olmaya çalış, yalnız amacını kimseye söyleme.
Sayfa 193 ;
Sayfa 194 ;
Sayfa 195 ;
Sayfa 196;
Hayattan korkmayın çocuklar. İyi ve doğru şeyler yaptığınız zaman yaşamak öyle güzel ki… Dostoyevski
Sayfa 197;
Kuşlar gibi uçmasını,balıklar gibi yüzmesini öğrendik. Ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk; insan gibi kardeşçe yaşama sanatını. M. Luther King
Sayfa 197;
Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma. Benjamin Franklin
Sayfa 198;
Kaderimizi kontrol eden üç karar vardır:
Sayfa 199;
Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki, aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı
Sayfa 200 ;
Hayatta en büyük isteğim, kendime yapabileceğimin en iyisini yaptıran biri olmaktır.
|